Ratu Boko

Afbeeldingsresultaat voor ratu boko

Ratu Boko (Javaans: Ratu Baka) of Ratu Boko Palace is een archeologische vindplaats op Java. Ratu Boko ligt op een plateau, ongeveer drie kilometer ten zuiden van het tempelcomplex Prambanan in Yogyakarta. De oorspronkelijke naam van deze site is nog onduidelijk, maar de lokale bewoners noemden deze site naar King Boko, de legendarische koning die wordt genoemd in de folklore van Loro Jonggrang.
De Abhayagiri Vihara inscriptie uit 792 is een van de weinige schriftelijke bewijzen, die op de site Ratu Boko zijn ontdekt. Het opschrift vermeldt Tejahpurnapane Panamkarana of Rakai Panangkaran (746-784), en vermeldt ook een vihara gelegen op de top van de heuvel genaamd Abhyagiri Wihara, wat betekent “een vihara bovenop de heuvel die vrij is van gevaar”.

Uit deze inscriptie werd geconcludeerd, dat koning Panangkaran in een latere periode van zijn bewind een spiritueel toevluchtsoord wenste en in 792 een boeddhistische hermitage met de naam Abhayagiri Wihara creëerde. Rakai Panangkaran was een vrome volgeling van de Mahayana-boeddhisme, een Dhyani Boeddhabeeld werd ontdekt op de site, wat de oorspronkelijke boeddhistische aard bevestigde.

Niettemin zijn er ook enkele hindoe-elementen te vinden op de site, zoals de ontdekking van beelden van hindoegoden: Durga, Ganesha en Yoni.
Het lijkt erop, dat de compound later door Rakai Walaing Pu Kumbayoni is omgebouwd tot een fort op een heuveltop. Volgens de inscriptie van Shivagrha werd de plaats gebruikt als verdedigingsfort, bestaande uit honderden gestapelde stenen. Het fort op de heuvel werd gebruikt als een fort tijdens een machtsstrijd in latere dagen van Mataram Kingdom.

Bronnen

* Ratu Boko (engels): https://en.wikipedia.org/wiki/Ratu_Boko
* Ratu Boko (engels) : http://borobudurpark.com/en/temple/ratu-boko-2/
* Ratu Boko (engels) : https://visitingjogja.com/en/14469/ratu-boko-temple/

Gerelateerde afbeelding
Gerelateerde afbeelding

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s