Campursari

De term campursari in de Indonesische muziekwereld verwijst naar een mix (crossover) van verschillende hedendaagse Indonesische muziekgenres. De naam campursari is afkomstig uit het Javaans en is eigenlijk algemeen van aard. Campursari-muziek in het centrale en oostelijke deel van Java is vooral gerelateerd aan de aanpassing van gamelan-instrumenten, zodat ze kunnen worden gecombineerd met westerse muziekinstrumenten, of vice versa. In werkelijkheid zijn deze ‘buitenlandse’ instrumenten ‘onderworpen’ aan de muzikale standaard van de lokale bevolking: Javaanse stijl en muziek.

Campursari werd voor het eerst gepopulariseerd door Manthous door toetsenborden op te nemen in gamelan-orkestratie rond het einde van de jaren tachtig via de “Advanced Forward” gamelan-groep. Vervolgens werden nieuwe elementen ingebracht, zoals de keroncong en later dangdut. In de jaren 2000 waren campursari-vormen bekend, die een mengsel waren van gamelan en keroncong (bijvoorbeeld Kena Goda uit Nurhana), een mengsel van gamelan en dangdut, en een mengsel van keroncong en dangdut (congdut, populair bij Didi Kempot-liedjes).
Hoewel de ontwikkeling van campursari breed werd bekritiseerd door aanhangers van de puurheid van deze muzikale genres, waren alle partijen het erover eens dat campursari de traditionele muziek nieuw leven in kan blazen op Java.

Afbeeldingsresultaat voor campursari

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s