De Javanen

Javaanse huizen in de desa

Java wordt al 1 miljoen jaar bewoond. Het is een van de oudst bewoonde gebieden ter wereld.
De Javamens (vroeger Pithecanthropus erectus en tegenwoordig Homo erectus javanicus) is een collectie fossielen van de prehistorische mensen die in 1891-92 werd gevonden. De eerste fossielen van de javamens werden ontdekt aan de oever van de Solorivier door de Nederlandse antropoloog Eugène Dubois in 1890.
Javamens: https://nl.wikipedia.org/wiki/Javamens

Het Javaanse volk (Suku Jawa of Orang Jawa) is een etnische groep op het Indonesische eiland Java. Met ongeveer 100 miljoen mensen (2011) vormt het de grootste etnische groep in Indonesië, ongeveer 40 % van de totale bevolking van Indonesie.
De Javaanse etnische groep heeft veel subgroepen, zoals de Mataram, Cirebonese, Osing, Tenggerese, Samin, Naganese, Banyumasan, etc.
De Javanen vormen vanouds een boerenbevolking.

Een grote meerderheid van de Javanen identificeert zichzelf als moslim, terwijl een minderheid zich identificeert als christen en hindoe. De Javaanse beschaving is beïnvloed door meer dan een millennium van interacties tussen het inheemse animisme, Kejawen en de Indiase hindoe-boeddhistische cultuur, en deze invloed is nog steeds zichtbaar in de Javaanse cultuur, tradities en kunstvormen.
De Islam op Java zal in een apart hoofdstuk worden besproken.

Net als de meeste Indonesische etnische groepen, waaronder de Sundanese van West-Java, zijn de Javanen van Austronesische afkomst, waarvan wordt gedacht, dat de voorouders uit Taiwan afkomstig zijn en via de Filippijnen zijn gemigreerd naar Java tussen 1500 en 1.000 v. Chr.

De Javaanse cultuur behoort tot een van de oudste beschavingen ter wereld. Het heeft geleidelijk verschillende elementen en invloeden uit andere culturen opgenomen, waaronder eerbied voor voorouderlijke en natuurlijke geesten, elementen uit de hindoeïstische en boeddhistische beschaving, islamitische waarden, en in mindere mate, elementen van het christendom, de westerse filosofie en moderne filosofien.

Een javaanse dame, uiterst halus gekleed volgens de Adat

Het hart van de Javaanse cultuur zijn de keratons (paleizen) van Yogyakarta en Surakarta. De zeer gepolijste aristocratische cultuur van deze keratons toont een aantal specifieke eigenschappen: zoals bijzondere elegantie en verfijning (Javaans: alus) van omgangsvormen, subtiliteit, beleefdheid, hoffelijkheid, indirectheid, emotionele terughoudendheid en het bewust zijn van je sociale status. Javaanse culturele waarden zijn onder meer harmonie en sociale ordening; men verafschuwt directe conflicten en meningsverschillen. Deze waarden zijn vaak terug te vinden in Javaanse culturele uitingen, zoals Javaanse dans, gamelan, wayang en batik. Het wordt ook versterkt door de naleving van Javaanse adat (traditionele regels) in ceremonies, zoals slamatan, Satu Suro, Javaans bruiloften en Naloni Mitoni. De javaanse cultuur is geen cultuur, waar het “eigen ik” voorop staat. De javaan maakt deel uit  van de familie en de desa. De gemeenschap staat voorop, het “eigen ik” is daaraan ondergeschikt.

Javanen hebben een bilateraal verwantschapssysteem, waarbij mannelijke en vrouwelijke nakomelingen even belangrijk zijn. Er is geen voorkeur voor een een mannelijke erfgenaam zoals in India of China.
Vrouwen hebben een hoge mate van autonomie en worden gerespecteerd in de Javaanse cultuur. Vrouwen doen volop mee aan het dagelijks leven. Zowat de hele kleine middenstand drijft op vrouwen. Vrouwen komen ook voor op hoge posten in het bestuur, zij het, dat dit aantal nog beperkt is.

In het dagelijks leven is de javaan een vriendelijk iemand, vaak wat serieus kijkend, maar een groet wordt zeer vriendelijk beantwoord.
De javaan is wars van stemverheffing en conflicten; hij is gevoelig voor hoffelijkheid en beleefdheid, omgangsvormen zijn belangrijk.
Bij “Etiquette en Omgangsvormen” op deze site is meer info te vinden omtrent omgangsvormen en beleefdheden.

Een javaans bruidspaar


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s