Keraton Sumedang Larang

Geschiedenis koninkrijk Sumedang Larang

Het koninkrijk Sumedang Larang is een van de islamitische koninkrijken in Tatar Pasundan, in het district Sumedang op West-Java. Dit koninkrijk is opgericht in de 8e eeuw, maar werd pas in de 16e eeuw een soevereine staat. De populariteit van dit koninkrijk is niet zo prominent als de koninkrijken van Demak, Mataram, Banten en Cirebon in de historische literatuur van islamitische rijken in Indonesië.
Prabu Aria Suriadiwangsa besloot in 1620 zich te verbinden met het sultanaat van Mataram, waardoor de status van Sumedang Larang werd verlaagd van koninkrijk naar regentschap onder het sultanaat Mataram.

Sumedang Larang tegenwoordig

Sumedang Larang is tegenwoordig een kabupaten (district) op west Java.
Er zijn nog steeds afstammelingen van de heersers van Sumedang.
Er is het Museum Prabu Geusan Ulun, waar koninklijke regalia (waaronder de kroon Binokasih) worden bewaard.

De Pemangku Adat, hoofd van de Adat gemeenschap van Sumedang Larang

De keraton

Er is geen keraton meer van Sumedang Larang, wel zijn er echter een aantal historische gebouwen, die van belang zijn geweest voor Sumedang Larang. Deze gebouwen vormen tegenwoordig het Museum Prabu Geusan Ulun.
Prabu Geusan Ulun was koning van Sumedang Larang van 1578 tot 1610.

De kroon Binokasih

In verschillende bronnen wordt gesteld, dat de kroon van Binokasih werd gemaakt op initiatief van Sanghyang Bunisora ​​Suradipati, een koning uit het koninkrijk Galuh. Het koninkrijk Galuh was een groot koninkrijk, een afsplitsing van van het Tarumanagara-koninkrijk.
Het Pajajaran-koninkrijk werd aangevallen door een combinatie van islamitische troepen uit Cirebon, Banten en Demak.
 Voordat het Pajajaran-koninkrijk daadwerkelijk instortte, stuurde de koning van Pajajaran, Prabu Siliwangi, 4 van zijn vertrouwde Kandaga Lante-mensen om de Binokasih-kroon samen met andere regalia naar Sumedang Larang te brengen, in de hoop dat Sumedang Larang de glorie van het Pajajaran-koninkrijk kon voortzetten.
De macht van het Pajajaran-koninkrijk werd dus doorgegeven aan Sumedang Larang.

Related image

De reden waarom Sumedang Larang als opvolger werd gekozen, was omdat het Koninkrijk Sumedang Larang de islam had omarmd en niet werd aangevallen door de gezamenlijke strijdkrachten van de islamitische sultanaten, zoals Demak, Cirebon en Banten.

Sumedang werd bestuurd door een jonge man, die bekend stond als intelligent en gezaghebbend, genaamd Pangeran Angkawijaya alias Prins / Prabu Geusan Ulun; hij werd een gezaghebbende koning vanwege zijn leiderschap, en hij was in staat het Sumedang Larang-koninkrijk gerespecteerd te maken totdat het in alle richtingen bekend was.
Op 22 april 1578 werd Prabu Geusan Ulun geinstalleerd als Prabu Sumedang Larang, de voortzetting van het koninkrijk Padjadjaran. De kroon Binokasih met alle regalia uit het Padjadjaran-koninkrijk wordt nu bewaard in het Prabu Geusan Ulun museum.

De koets Naga Paksi

De Naga Paksi koets is een zeer grote koets van 7 meter lang, 2,5 meter breed en 3,1 meter hoog. Volgens Raden Moch Achmad Wiriaatmadja (adderhouder van Sumedang Larang) was de koets vroeger gemaakt van hout, maar tegenwoordig is het een replica gemaakt met een ijzeren frame.

Volgens Raden Kusdinar A Sumawilaga werd de Naga Paksi koets gebruikt tijdens het leiderschap van Prins Koesoemah Dinata (Prins Kornel) rond 1791-1828 en werd nog steeds gebruikt tijdens de heerschappij van Prins Suria Kusumah Adinata rond 1838-1882, met als doel binnen de stad te reizen, het bijwonen van evenementen en als bruiloftsvoertuig.
– Bron (bah. ind.): https://id.wikipedia.org/wiki/Kereta_Naga_Paksi


Foto’s

Een van de historische gebouwen van het koninkrijk Sumedang Larang

Salah satu peninggalan gedung Kerajaan Sumedang Larang di Sumedang Jawa Barat

—————————–
Pangeran (prins) Aria Soeria Atmadja, Bupati van Sumedang Larang 1882-1919

—————————–
Het graf van Prabu Geusan Ulun in Desa Dayeuh Luhur

—————————–
De Panunggul Naga is een Keris van Prabu Geusan Ulun, de laatste koning van het Sumedang Larang-koninkrijk

—————————–
De Binokasih-kroon, de koninklijke kroon van Pajajaran die werd overgedragen aan koning Geusan Ulun, wordt in het Prabu Geusan Ulun-museum bewaard.

Berkas:Binokasih.JPG

—————————–
De Kirab Panji ceremonie, gehouden op 19-21 april 2019. Het evenement is een replica van Sumedang’s historische reis.

Image result for kerajaan Sumedang Larang

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s