Geboorte en daarna

Bevallingen kunnen plaats vinden in de Puskesmas (gezondheidscentrum van de desa), in het ziekenhuis of bij de Bidan (vroedvrouw) thuis. Thuis bevallen is niet toegestaan. Bevallingen middels de keizersnede komen veel voor.

Als de baby is geboren, zijn er verschillende upacara’s / selamatans voor dank aan God en het welzijn van de baby.
De verschillende ceremonies zijn bedoeld als dank voor het geschenk, dat God Almachtig heeft gegeven in de vorm van een baby, de hoop van elk gezin is.
Er wordt niet strikt de hand gehouden aan de selamatans. Sommige worden samengevoegd met een andere, andere worden overgeslagen.
De upacara “Mendhem ari-ari”, Selamatan “Sepasaran” en de Selamatan “Selapanan” worden over het algemeen wel gedaan.

De volgende ceremonies en selamatans na een geboorte zijn er:

1) Upacara “Mendhem ari-ari”: na de geboorte
2) Upacara “Brokohan”; dag na de geboorte
3) Selamatan Sepasaran; 5 dagen na de geboorte
4) Selamatan “Puputan”; 1-2 weken na de geboorte
5) Upacara Aqiqah; 7, 14 of 21 dagen na de geboorte
6) Selamatan Selapanan: 35 dagen na de geboorte
7) Upacara Tedhak Siten (Turun Tanah); na 7 of 8 maanden

1) Upacara “Mendhem ari-ari”; na de geboorte
Deze upacara is het begraven van de placenta.
Het begraven van de placenta wordt meestal gedaan door de vader; dit gebeurt bij de hoofdingang van het huis. De plek, waar de placenta is begraven, wordt omgeven door een bamboe-hekje en er wordt een lamp of olie-lamp geplaatst. De lamp blijft branden gedurende 35 dagen.

Afbeeldingsresultaat voor mendhem ari-ari di depan rumah

2) Selamatan “Brokohan”; dag na de geboorte
Brokohan is een van de Javaanse traditionele ceremonies om de geboorte van de baby te verwelkomen; deze upacara wordt gehouden de dag nadat de baby is geboren. Het woord Brokohan zelf komt van het woord barokah-n, wat betekent vragen om zegen en veiligheid voor de geboorte van een baby.
Naaste buren en familieleden komen samen omdat de bevalling goed is verlopen. Men neemt geschenken mee, zoals  babyspullen en voedsel.

3) Selamatan “Sepasaran”; 5 dagen na de geboorte
De Selamatan Sepasar wordt gedaan  na vijf dagen sinds de geboorte van de baby. De familie nodigt de familie buren en uitgebreide familie uit om te bidden voor de baby die is geboren.
Tijdens deze selamatan wordt de naam van de baby openbaar gemaakt.
https://www.cendananews.com/2018/09/kenduri-sepasaran-ungkapan-syukur-kelahiran-anak-yang-masih-lestari-di-lamsel.html

4) Selamatan “Puputan”; 1-2 weken na de geboorte
De Upacara Puputan wordt uitgevoerd wanneer de navelstreng aan de buik van de baby is gebroken. Deze upacara dient om tot de Almachtige God te bidden, dat het kind gezegend blijft, veilig en gezond. Ouders voeren deze upacara uit door verschillende soorten offers te maken, maar de moderne Javaanse puputans worden gedaan samen met de upacara sepasaran of de upacara selapana; dit hangt af van wanneer de navelstreng van de baby breekt.
http://bacconecommunity.blogspot.com/2014/08/upacara-puputan.html
http://kimpena.kabpacitan.id/tradisi-adat-puputan/

5) Upacara Aqiqah; 7, 14 of 21 dagen na de geboorte
De fusie van de Javaanse cultuur met de islam wordt echt weerspiegeld in de viering van Aqiqah. Deze ceremonie, die wordt uitgevoerd zeven dagen na de geboorte van de baby, wordt over het algemeen gedaan door het offeren van offerdieren in de vorm van geiten: voor een jongetje in het algemeen 2 geiten, en voor een meisje 1 geit.

6) Selamatan Selapanan; 35 dagen na de geboorte
De Selapanan wordt 35 dagen na de geboorte van de baby gedaan. Tijdens deze selapanan wordt het haar van de baby geknipt en de nagels van de baby geknipt. Het knippen van haar en nagels heeft als doel de gezondheid van de baby te verzekeren. Deze ceremonie is ook bedoeld als dankbaarheid voor de geboorte van de baby.
https://www.nyonyamelly.com/blogs/news/bancakan-pada-acara-selapanan-dalam-tradisi-jawa

Related image

7) Upacara Tedhak Siten (Turun Tanah – op de grond zetten)); na 7 of 8 maanden
Deze traditionele ceremonie heeft verschillende doelen. Het is een vorm van dankbaarheid, omdat het kind begint te leren lopen. Bovendien is deze ceremonie bedoeld om kinderen kennis te laten maken met de natuurlijke omgeving.
Net als verschillende andere traditionele Javaanse ceremonies, is de tedhak siten-ceremonie ook onlosmakelijk verbonden met verschillende filosofische symbolen en betekenissen. Elke stap en elk aspect van deze ceremonie symboliseert bepaalde dingen in het leven van het kind, en dit is wat deze ceremonie kleurrijk maakt.

De onderdelen van de upacara Tedhak Siten:

Selamatan
Een traditioneel religieus feest. Het woord selamatan drukt de begrippen dankzegging, zegen en genade uit. Tegelijkertijd is een selamatan niet echt een religieus feest. Hoewel gebeden kunnen worden gezegd en kan worden gelezen of gezongen uit de koran, is dit iets dat lang teruggaat vóór de komst van de islam. De selamatan is deels een manier om solidariteit tussen familie en buurt uit te drukken – heel belangrijk in Indonesië

Siraman (baden van het kind)
De baby wordt gebaad of gereinigd met «setaman» -bloemen: rozen, jasmijn, magnolia’s en cananga’s. Dit ritueel vertegenwoordigt de hoop, dat de baby respect, eer en roem voor het gezin zal brengen.

Tanah turun
De baby wordt geleid op een pad van 7 verschillende kleuren (rood, wit, oranje, geel, groen, blauw en violet) van kleefrijst, of jadah of tetel. De kleur van deze platen symboliseert verschillende stappen in het leven. Ze zijn gerangschikt van donkerdere kleuren naar helderdere kleuren.

Image result for Tedhak Siten

– Tenslotte
Aan het einde is de baby netjes gekleed met mooie en nieuwe jurken. Dit vertegenwoordigt hoop dat de baby altijd een goed en voorspoedig leven zou moeten hebben, en hij / zij kan de ouders gelukkig maken.

Bron: http://www.javaans.net/c-tedak-siten-eng.html

Image result for selamatan turun tanah jawa

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s