Uitleg “Selamatan” en “Upacara”

De Selamatan
De Selametan (ook wel selametan, slamatan, of kenduren) is een van de belangrijkste Javaanse Kejawen-rituelen. Het is een religieus feestmaal waarvoor familie, vrienden en buurtgenoten worden uitgenodigd.
Kejawen, ook genoemd Kebatinan, Agama Jawa en Kepercayaan is een Javaanse religieuze traditie, bestaande uit een samensmelting van animistische, boeddhistische en islamitische, vooral soefi geloven en praktijken. Het is geworteld in de geschiedenis en het geloof van de Javaanse bevolking, aspecten van verschillende religies versmeltend.
Voor Kejawen, klik hier

De Upacara
Een Upacara is een ceremonie, die uit meerdere delen kan bestaan. Een upacara kan een religieuze ceremonie zijn, maar ook een niet-religieuze. De “upacara pernikahan” (huwelijk) bijvoorbeeld heeft verschillende onderdelen gedurende de 2 dagen, dat het huwelijk gewoonlijk duurt.
Een selamatan is bijna altijd een onderdeel van een religieuze upacara.
De installatie van de president en andere bestuurders en de installatie van een koning zijn ook Upacara’s.

Slamatan is een gemeenschappelijke rituele feestmaaltijd volgens Javaanse gewoonten/geloof. De mens is volgens de Javaan omringd door geesten, goden, verschijningen en bovennatuurlijke krachten (stille kracht), die hem, tenzij hij de juiste voorzorgen neemt (bijv. slamatan), ongeluk kunnen brengen. De genuttigde spijzen (makan-makan of bancaan) bij de slamatan zijn bedoeld als offergave aan die geesten.

Afbeeldingsresultaat voor selamatan rumah

Een slamatan wordt bij diverse gelegenheden gehouden en wordt gedeeld met familie, buren en vrienden. Dat kan zijn als “zegening” voor een nieuwe woning, een nieuwe baan, een verloving of huwelijk, een geboorte, maar ook bij het overlijden van een dierbare (om het heengaan van diegene ‘makkelijker’ te maken en te eren).
* Zie voor selamatans na een overlijden: https://cultuurvanjava.wordpress.com/overlijden-en-begrafenis/

Eerder op de dag worden de gasten uitgenodigd, vaak middels een gedrukte uitnodiging. Het zijn vaak meestal mannen, die aanwezig zijn, zij vertegenwoordigen hun gezin.
Tijdens een selamatan zit men in kleermakerszit op de grond.
Na afloop van een selamatan krijgt elke aanwezige een “berkat” mee voor thuis. Een berkat is doorgaans een doos, waarin rijst, groenten en andere gerechten.

Bronnen

* Wiki (ned.): https://nl.wikipedia.org/wiki/Slametan
* Wiki (engels – uitgebreid): https://en.wikipedia.org/wiki/Slametan

Deze berkats worden ingepakt en aan elk van de aanwezigen meegegeven

Afbeeldingsresultaat voor bungkus berkat selamatan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s