Keraton Yogyakarta

Berkas:Yogyakarta Sultanate Hamengkubhuwono X Emblem.svg

ꦏꦫꦠꦺꦴꦤ꧀​ꦔꦪꦺꦴꦒꦾꦏꦂꦠ​ꦲꦢꦶꦤꦶꦔꦿꦠ꧀


De huidige sultan van Yogyakarta: Hamengku Buwono X

Hamengkubuwono x.jpg

Geschiedenis

Op Java is een keraton het paleis van een sultan of een prins.

Nadat sultan Agung van het sultanaat Mataram (1588–1750) stierf, verwaterde de macht van de sultan binnen het sultanaat Mataram steeds meer. De Vereenigde Oostindische Compagnie maakte hier handig gebruik van om haar greep op het sultanaat te versterken. Op het hoogtepunt van het conflict werd het sultanaat gesplitst in twee rijken. Dit gebeurde op basis van het Verdrag van Giyanti op 13 februari 1755. Een van de twee nieuwe rijken was het sultanaat Jogjakarta. Het andere was het soenanaat Soerakarta.
Toen Indonesië onafhankelijk werd, gingen de twee rijken op in de regio Jogjakarta. De sultan van Jogjakarta werd de gouverneur van deze regio en de prins van Pakualaman de vice-gouverneur. Beide waren ondergeschikt aan de president van Indonesië.

Het keraton-complex werd gebouwd in 1755-1756 voor Hamengkubuwono I, de eerste Sultan van Yogyakarta. Het was een van de eerste handelingen van de vorst na de ondertekening van het Verdrag van Giyanti in 1755, waarin de oprichting van de Sultanaten van Yogyakarta en Surakarta onder de Nederlandse Oost-Indische Compagnie werd erkend. Een banyan-bos, beschermd tegen overstromingen door de ligging tussen twee rivieren, werd gekozen als locatie voor het paleis.

Berkas:Kraton Yogyakarta2-5.JPG

Op 20 juni 1812 leidde Stamford Raffles een 1.200 man sterke Britse strijdmacht om de ommuurde koninklijke stad Yogyakarta aan te vallen. Hoewel ze de Britten overtroffen, waren de Javanen niet voorbereid op de aanval. Yogyakarta viel in één dag en het paleis werd verbrand. In totaal werd £ 15.000 aan goud, juwelen en valuta (momenteel gewaardeerd op £ 500.000) geplunderd. Het was de eerste aanval op een Javaans hof en het sultanaat werd onderworpen aan het koloniale gezag. Het grootste deel van het huidige paleis werd gebouwd door Sultan Hamengkubuwono VIII (die regeerde van 1921 tot 1939) en werd herbouwd na aardbevingen in 1876 en 2006.

Architectuur

Het complex bestaat uit een binnenplaats bedekt met zand van de zuidkust, een hoofdgebouw en een bijgebouw. De gebouwen worden gescheiden door een muur met een regol in semar tinandu-stijl. De paleisdeur is gemaakt van dik teakhout. Achter (of voor) een poort in Javaanse architectuur bevindt zich meestal een isolerende muur (Renteng of Baturono), soms met een onderscheidend, traditioneel ornament.
De houten gebouwen van het complex hebben een traditionele Javaanse bouwstijl, versierd met flora, fauna of natuurmotieven. Buitenlandse invloeden (Portugees, Nederlands en Chinees) worden ook gezien. De gebouwen zijn van joglo-constructie.
Het trapeziumvormige joglo-dak is meestal bedekt met rode of grijze tegels of zink. Het wordt ondersteund door een centrale pijler (soko goeroe) en secundaire pijlers. Pijlers zijn meestal donkergroen of zwart, met gele, lichtgroene, rode of gouden highlights. Andere houten bouwelementen passen bij de pijlers in kleur.

Voor het stenen voetstuk (Ompak) wordt de zwarte kleur gecombineerd met gouden versieringen. Wit domineert de muren van het gebouw en het complex. De vloer, meestal gemaakt van wit marmer of tegels met een patroon, is hoger dan de zandige binnenplaats. Sommige gebouwen hebben een hogere hoofdverdieping. Andere gebouwen hebben een vierkante steen (Selo Gilang) voor de troon van de sultan.
Elk gebouw is geclassificeerd volgens gebruik. Het hoofdgebouw (gebruikt door de sultan) heeft meer versiering dan de gebouwen van de lagere klasse, die eenvoudige versieringen hebben of helemaal geen.

Berkas:Jogja.kraton2.jpg

Huidige staat

In een van de gebouwen woont de sultan. De huidige sultan is Hamengkubuwono X; hij is sultan sinds 1989. Behalve sultan is hij ook Gouverneur van het Buitengewone District Yogyakarta (DIY). Het sultanaat is in feite een erfelijke monarchie binnen de republiek Indonesie.
De keraton is open om te bezoeken; tevens kunnen dansvoorstellingen of gamelanrepetities worden bijgewoond.

Voor een video van de keraton Yogyakarta, klik hier

De Abdi Dalem

Bij de keraton werken honderden paleisbedienden, Abdi Dalem genaamd. Ze zijn te herkennen aan hun traditionele kledij (sarong en kris op de rug).
Er zijn 2 soorten Abdi Dalem: de Abdi Dalem Kaprajan en Abdi Dalem Punakawan.
Abdi Dalem Kaprajan heeft een hogere graad in vergelijking met Abdi Dalem Punakawan. Het aantal Abdi Dalem Kaprajan is echter niet meer dan dat van Abdi Dalem Punakawan. Hun taken zijn echter hetzelfde.
De Abdi Dalem Kaprajan krijgt geen salaris, omdat hij al een pensioen heeft, terwijl Abdi Dalem Punakawan wel een salaris ontvangt, hoewel het bedrag klein is.

Abdi Dalem

Afbeeldingsresultaat voor abdi dalem keraton yogyakarta

Grebeg Maulud

Grebeg Maulud is een traditionele ceremonie gehouden door de Keratons van Surakarta en Yogyakarta, ter herdenking van de geboorte van de boodschapper van de islam, Mohammed. Deze ceremonie werd voor het eerst gehouden tijdens het bewind van de Demak-dynastie in de 15e eeuw. De ceremonie begint met gebeden in de grote moskeeën, vervolgens is er een parade en een carnaval.
Er worden kegelvormige “Gunungan” (bergen) gewassen zoals groenten, fruit en traditionele gerechten, de keraton uitgedragen, begeleid door traditionele soldaten, geschreeuw en geweervuur. Later worden deze Gunungan verdeeld onder het volk.

In Indonesië worden Grebeg-ceremonies gehouden in twee steden, Yogyakarta en Surakarta, die nog steeds een keraton en een sultan hebben.

Bronnen

* Keraton Yogyakarta (ned.): http://www.indonesielink.nl/java/yogyakarta-kraton/
* Keraton Yogyakarta (engels): https://en.wikipedia.org/wiki/Kraton_Ngayogyakarta_Hadiningrat


Foto’s

Image result for keraton yogyakarta
Image result for keraton yogyakarta
Related image
Related image
Related image


 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s