Dansen uit Midden Java

Tari Bedhaya Ketawang

De Bedhaya Ketawang-dans is een klassieke dans van de Keraton Surakarta. Een nobele dans, die alleen wordt uitgevoerd bij speciale gelegenheden, zoals de kroning van de sultan en de herdenking van de troonsbestijging (Tingalan Dalem Jumenengan).
Deze heilige dans beschrijft de romantische relatie van Ratu Kidul met de koningen van Mataram. De duur van de presentatie is erg lang rond 2 – 1,5 uur vergezeld van een speciale set gamelan.
Vanwege het sacrale karakter van deze dans, zijn alle 9 danseressen vrouwen, die niet mogen menstrueren. Ze vasten een paar dagen voor de dans.

Afbeeldingsresultaat voor Tari Bedhaya Ketawang

Tari Serimpi Sangupati

Serimpi-dans is een dans van de keraton Yogyakarta en de keraton Surakarta.
Deze dans vertelt over de strijd tegen de Nederlanders. Vooral gerelateerd aan inspanningen om de overeenkomst tussen de Indonesiërs en de Nederlanders te laten ontsporen, zodat Surakarta het kustgebied niet zou vrijgeven.

Tari Serimpi Sangupati

Tari Gambyong

Gambyong-dans is een traditionele Midden-Javaanse dans. De term Gambyong komt van de naam van de danser Tayub. Hij werd uitgenodigd door sultan Sri Sunan Pakubuwana van Surakarta als begroetingsdans voor gasten.
Sommigen zeggen dat deze dans ooit een volksdans was die werd gehouden voor agrarische ceremoniële rituelen voor de vruchtbaarheid van rijst.
Deze traditionele Javaanse dans die zich ontwikkelde, vooral in Surakarta, begint altijd met Gendhing Pangkur. De schoonheid van deze dans wordt ook ondersteund door elegante kostuums en make-up.

Tari Gambyong Jawa Tengah

Tari Bondan

Deze dans illustreert de liefde van een moeder voor haar kind. Vanwege de waarde die het draagt, is het van oudsher een verplichte dans voor de dorpsbloem.
Er zijn drie soorten Bondan dansen, namelijk Bondan Cidongo, Bondan Mardisiwi en Bondan Gunungan.
De Bondan Cindogo-dans toont een droevige een moeder wier kind ze verliet na de bevalling. Bondan Mardisiwi beschreef de vreugde van de moeder bij de geboorte van haar zoon. Ondertussen illustreert Bondan Mountains het gedrag van dorpsvrouwen.

Tari Bondan Jawa Tengah

Tari Beksan Wireng

Beksan Wireng is een zeer oude traditionele dans van Midden-Java. In feite bestaat deze dans al sinds de 11e eeuw. Deze dans is afkomstig van de keraton van Surakarta en de keraton van Mangkunegaran (ook in Surakarta).
Beksan Wireng of Wireng Dance heeft als thema de poging om de paleissoldaten behendig te maken voor militaire dienst of oorlogstraining. Meestal uitgevoerd door twee dansers die soldatenkostuums dragen.

Beksan Wireng Mangkunegaran

Tari Gambir Anom

Gambir Anom is een Midden-Javaanse dans met een liefdesthema. In deze dans worden de gewoonten afgebeeld van iemand die verliefd is, zoals hetverkleden.
Zoals de naam al aangeeft, gaat het verhaal in deze dans over het liefdesavontuur van Gambir Anom of Irawan, zoon van Arjuna.

Tari Gambir Anom

Tari Dolalak

Dolalak-dans is een traditionele Midden-Javaanse dans uit Purworejo, Midden-Java. Ontstaan tijdens de onrust van de Atjeh-oorlog in het Nederlandse koloniale tijdperk. In de show is deze dans meer representatief voor Nederlandse soldaten.
Dolalak-dans wordt gedanst door verschillende dansers verkleed als Nederlandse of Franse soldaten. Ze dansen begeleid door de geluiden van kentrung, tamboerijn, drum en kecer.

Tari Lengger

Lengger-dans is een Midden-Javaanse dans van Wonosobo. Deze dans werd voor het eerst ontwikkeld in 1910 in Giyanti door een kunstenaar uit het dorp Kecis, Selomerto, genaamd Gondhowinangun.
Deze dans wordt begeleid door Javaanse angklung. Het beschrijft het verhaal van Dewi Candra Kirana, die op zoek is naar haar man.

Tari Lengger

Tari Bambangan Cakil

De Bambangan Cakil-dans is een Javaanse klassieke dans, die de Surakarta-dansstijl benadrukt. De dans beschrijft de strijd tussen goed en kwaad.
Deze dans is zeer aantrekkelijk en toont de strijd van een ridder tegen een reus.
Van de Bambangan Cakil-dans wordt ook vaak gezegd dat het een fragment is van het Wayang Orang-drama uit het Mahabarata Epos dat wordt gepresenteerd in de vorm Wireng Dance.

Tari Bambangan Cakil

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s