Sinden

Afbeeldingsresultaat voor sinden

Pesindhén of sindhén (uit het Javaans) is de term voor zangeressen, die een gamelan-orkest begeleiden. Een goede pesindén moet beschikken over uitgebreide communicatieve vaardigheden en goede vocale vaardigheden en het vermogen om liedjes te zingen.

In de oude Wayang-uitvoeringen zat de Sinden achter de Dalang (poppenspeler). Meestal was het de vrouw van de poppenspeler. Maar na verloop van tijd, kwam de Sindén rechts van de poppenspeler te zitten.
Tegenwoordig heeft de Sindén een positie, die vergelijkbaar is met de zangeres van het campursari-genre.

De oorspronkelijke term voor pasindhèn was waranggana, en de vrouwen waren uitsluitend achtergrondzangeressen voor wayang- en klenèngan-uitvoeringen. Het woord was afgeleid van ronggeng, dat een ondertoon van wellust had;  in 1948 kwamen de meest prominente gerong-managers bijeen en stemden ermee in de naam te veranderen in pasindhèn. Samen met deze verandering in terminologie, namen de vrouwen meer prominente rollen op zich in de gezelschappen en begonnen ze alleen te zingen. De artiestennamen van pasindhèn veranderden ook, van pseudonieme namen van vogels naar de echte namen van de vrouwen. Pesindhèn kan nu hoog worden betaald, met een sterstatus, en de aanwezigheid van een groot aantal pesindhèn in een wayang-uitvoering is een statussymbool.

Zie ook: Gamelan

Bronnen

– Sinden (engels): http://indonesian-tradition.blogspot.com/2012/07/traditional-singer.html

Gerelateerde afbeelding