Lijst van begrippen

De pakaian Adat (traditionele kledij) van Java kan per regio verschillen. Hieronder zoveel mogelijk de gemeenschappelijke adat kledij.

————————————-

Baju pesa’an
Deze traditionele kleding is typerend voor Oost-Java, met name voor de grote groep Madurezen. Dit eenvoudige kledingmodel wordt gebruikt voor dagelijkse activiteiten. Kan echter ook worden gebruikt voor bruiloften of speciale evenementen.

Baju pesa’an

Afbeeldingsresultaat voor Baju pesa’an

Basofi
De Basofi is een jasje, gedragen door mannen. Een Basofi kan verschillende kleuren hebben. De Basofi word vooral gebruikt bij formele gebeurtenissen.

Beskap
De Beskap is een formeel herenjasje uit de Mataram Javaanse traditie. Het wordt gedragen bij officiële of belangrijke gelegenheden. Deze jas werd aan het einde van de 18e eeuw geïntroduceerd door de koninkrijken van midden Java, maar verspreidde zich later naar andere gebieden.
De Beskap heeft geen gevouwen kragen, en is meestal donker van kleur, maar bijna altijd effen. De voorkant is asymmetrisch, met een knooppatroon zijdelings (niet loodrecht). Afhankelijk van het type zijn er verschillende insnijdingen op de rug, voor de keris. Beskap wordt altijd gecombineerd met een sarong.

Beskap

Afbeeldingsresultaat voor beskap

Blangkon
De Blangkon is een hoofddeksel gemaakt van batik en gedragen door mannen als onderdeel van traditionele Javaanse kleding. Er zijn 4 soorten blangkon: blangkon Ngayogyakarta, blangkon Surakarta, blangkon Kedu en blangkon Banyumasan.
Bij sommige soorten blangkon zit er een uitstulping aan de achterkant van de blangkon. Deze uitstulping duidt op het kapsel van mannen in die tijd die hun lange haar vaak achter op het hoofd bonden, zodat het deel aan de achterkant van de blangkon uitstak.

Blangkon uit Solo (Surakarta) en Yogyakarta

Afbeeldingsresultaat voor blangkon jogja surakarta

Iket
Iket is een stoffen hoofdbedekking voor dagelijks gebruik op Java. Het gebruik ervan was in het verleden een must, omdat men geloofde dat deze beschermde tegen boze geesten; daarnaast had het een praktische functie bij het dragen van ladingen op het hoofd. Tegenwoordig is het dragen meer bedoeld als accessoires en inspanningen om de cultuur te behouden.

Voor de iket zijn meerdere modellen mogelijk

Iket Kepala

Kebaya
De Kebaya is een traditioneel kledingstuk voor vrouwen. De Kebaya wordt gedragen door vrouwen op Java en een klein deel van de Javaanse gemeenschap in Maleisië en Brunei Darussalam. De Kebaya is meestal gemaakt van dun materiaal en wordt gedragen met een sarong, batik of andere traditionele kleding zoals songket met kleurrijke motieven.

Kerudug (hoofddoek)
De hoofddoek behoort bij de identiteit van de moslima, net zoals de topi bij mannen. De hoofddoek wordt niet afgedaan bij bv moskee-bezoek, formele ontmoetingen en meer.
Er zijn verschillende modellen voor de hoofddoek. De meeste vrouwen dragen in en bij huis geen kerudug.
NB: De boerka of jilbab (totale hoofdbedekking) komt erg weinig voor op Java.

Een moderne hoofddoek

Gerelateerde afbeelding

Pemaes
Een deskundige op het gebied van huwelijksceremonies. Meestal een vrouw; de pemaes begeleidt het bruidspaar door alle ceremonies van de huwelijksceremonie.

De siraman-upacara met rechts de pemaes, die toezicht houdt

Image result for pemaes pernikahan jawa

Perias manten (pengantin)
De opmaak van bruiden gebeurt door een “perias manten (pengantin)”, iemand die gespecialiseerd is in het opmaken van bruiden.

De perias manten aan het werk

Afbeeldingsresultaat voor perias manten

Sanggul (konde)
De sanggul, ook wel genaamd konde, is een haarstuk voor vrouwen, dat achter op het hoofd wordt gedragen. Het wordt gedragen als formele traditionele kledij, bij speciale gebeurtenissen, zoals een huwelijk of formele bijeenkomst.

Sarong
Een sarong is een rechthoekig stuk stof, dat om het onderlichaam wordt gewikkeld. De sarong wordt op Java veel gebruikt, door jong en oud en zowel informeel als formeel. De sarong is altijd passend.

Afbeeldingsresultaat voor sarong jawa

Slendang
De selendang is lange, smalle doek, die om een schouder hangt.
De selendang wordt veel gebruikt om met name kleine kinderen in te wiegen.
De selendang wordt ook gebruikt bij formele traditionele adat-kleding, gedragen over de schouder.

Afbeeldingsresultaat voor selendang ibu anak

De vrouw van president Jokowi gebruikt hier een selendang

Songket
Songket is een stof die behoort tot de textiele brokaatfamilie in Indonesië.
Het is met de hand geweven in zijde of katoen, en heeft een ingewikkeld patroon met gouden of zilveren draden.
Songket wordt traditioneel beschouwd als een luxueuze en prestigieuze traditionele stof, alleen gedragen voor speciale gelegenheden, religieuze festivals en traditionele sociale functies. Het is een verplicht kledingstuk geworden voor bruiden en bruidegoms tijdens hun bruiloften.

Gerelateerde afbeelding

Songkok (ook wel topi)
Zwart hoofddeksel voor mannen, dat zeer veel wordt gedragen door jong en oud. Anders dan bij de westerse hoed, blijft de songkok steeds op het hoofd. Men neemt de songkok dus niet af bij begroetingen, bezoek aan een moskee of ontmoetingen met hooggeplaatsten.

Afbeeldingsresultaat voor topi songkok

Surjan
De Surjan is officiële Javaanse klederdracht voor heren. Het gebruik van surjan is beperkt tot het Yogyakarta-gebied. De surjan is voornamelijk gestreept, hoewel ook met bloemmotieven worden gebruikt.

Afbeeldingsresultaat voor surjan jawa

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s