Sundanezen

De Sundanezen zijn na de Javanen de grootste bevolkingsgroep op Java. De Sundanezen tellen ongeveer 40 miljoen mensen, die voornamelijk op west Java wonen.

De Sundanezen zijn van Austronesische afkomst, men denkt, dat ze uit Taiwan komen, gemigreerd zijn naar de Filippijnen en tenslotte Java bereikten tussen 1500 en 1000 voor Christus. Er is ook een hypothese, die beweert, dat de Austronesische voorouders van de hedendaagse Sundanezen oorspronkelijk uit Sundaland kwamen, een gezonken massief schiereiland, dat tegenwoordig de Java-zee, de Straat van Malakka en Sunda vormt, en de eilanden ertussen. Volgens recent genetisch onderzoek hebben Sundanezen, samen met de Javanen en de Balinezen een bijna gelijke verhouding van genetische kenmerken.

Een van de vroegste historische archieven die de naam “Sunda” vermeldt, staat op de inscriptie Sanghyang Tapak uit 1030, ontdekt in Cibadak, in de buurt van Sukabumi. In 1225 beschrijft een Chinese schrijver genaamd Chou Ju-kua in zijn boek Chu-fan-chi de haven van Sin-t’o (Sunda), die waarschijnlijk verwijst naar de haven van Banten of Kalapa. Door deze gegevens, lijkt het erop, dat de naam “Sunda” in de vroege 11e eeuw begon te verschijnen als een Javaanse term, die werd gebruikt om hun westerse buren aan te duiden.
Aanvankelijke beleden de Sundanezen het animisme.
Oude koninkrijken van de Sundanezen waren Tarumanagara (358–669) en Salakanagara (130-362).
Van 932–1579 was er het grote koninkrijk Sunda.
Rond de 15e tot 16e eeuw begon de islam zich te verspreiden onder het Sundanese volk door Indiase moslimhandelaren, en de aanneming ervan versnelde na de val van het Hindoe Sunda-koninkrijk en de oprichting van de islamitische sultanaten van Banten en Cirebon in West-Java aan de kust.

Bronnen

* Soendanezen (ned.): http://maxizorger.com/article/soendanezen
* Soendanezen (uitgebreid – engels): https://en.wikipedia.org/wiki/Sundanese_people

Afbeeldingsresultaat voor suku sunda
Afbeeldingsresultaat voor suku sunda
Afbeeldingsresultaat voor suku sunda pernikahan


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s