Krontjong

Afbeeldingsresultaat voor keroncong

Geschiedenis

Krontjong (Indonesisch: keroncong) is een muzieksoort, die ontstaan is bij Jakarta (Batavia) op Java onder door de Portugese cultuur beïnvloede nieuwkomers in de tijd van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Rond 1900 werd krontjongmuziek en zang populair in het hele maleise taalgebied.

De naam Krontjong is afkomstig van de Indonesische naam voor een combinatie van een vijfsnarige gitaar die van oorsprong uit Portugal kwam en een tamboerijn of voetbelletjes. Het muzikale fundament van Krontjong, de Portugese mouresco en praunga stijlen werden door zogenoemde Mardijkers, door de Portugezen in vrijheid gestelde slaven van gemengde afkomst, naar Batavia gebracht. De muziek van deze mensen was afkomstig uit verschillende delen van Portugal.

Afbeeldingsresultaat voor keroncong

Het orkest

Een Krontjong orkest bestond oorspronkelijk uit een vijfsnarige Portugese gitaar en een tamboerijn. Later werd hij aangevuld met een viool en fluit. Na 1893 werden instrumenten vervangen of vergezeld door een cello, ukelele die in 1880 werd uitgevonden, banjo en contrabas die pizzicato speelde. Tegenwoordig bestaat de basis van de meeste Kerontjong uit een ukelele paar, de Cuk en de Cak. Boven het gecompliceerde ritme van bas (gong), cello, ukelele(s), gitaar, etc. ‘zweeft’ de gezongen melodie, die zich van de ‘drukte’ niets schijnt aan te trekken en schijnbaar ongestoord haar weg vervolgt. De viool en dwarsfluit (suling) ondersteunen daarbij de stem. Zij vullen de melodie aan of spelen een tegenmelodie. Af en toe neemt de viool of de fluit de solo over en speelt de melodie of een variatie daarop. Daarbij vult óf de dwarsfluit de viool aan óf omgekeerd de viool de dwarsfluit.

Soorten krontjong

  • Krontjong Moresco, gebaseerd op de Portugese Mourisco. Mouresco was de muziek van de Moresco’s, Moorse Christenen die na de val van het Moorse rijk in Portugal bleven.
  • Krontjong Bandan, gebaseerd op de Portugese Prounga in mineur gespeeld en overwegend melancholiek. Was erg populair onder Bandanezen in Batavia, vandaar de naam van de stijl.
  • Krontjong Tugu, een van de meest oorspronkelijke stijlen die nog steeds wordt gespeeld in de wijk Tugu in Jakarta.
  • Krontjong Kemajoran, stijl uit de wijk Kemayoran
  • Krontjong Hawaii, krontjong met een slidegitaar.
  • Latin Krontjong, krontjong beïnvloed door Latijns-Amerikaanse muziek met koperblazers.
  • Krontjong revolusi/merdeka, krontjong met strijd- en nationalistische liederen.
  • Krontjong Betawi, Langgam, protestliederen tegen de wreedheden van de Japanners.

Bronnen

* Krontjong (ned.): https://nl.wikipedia.org/wiki/Krontjong
* Krontjong (ned.): http://kritischekatjang.blogspot.com/2015/01/krontjong-de-ziel-van-de-indo.html

Afbeeldingsresultaat voor keroncong dulu

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s