Keraton Kaprabonan Cirebon

Berkas:Reynan-kaprabon-dalung-damar-wayang.jpg

De huidige (2019) Pangeran (prins) Hempi Raja Kaprabon

Afbeeldingsresultaat voor Pangeran Hempi Raja Kaprabon

Keraton Kaprabonan

Op Java is een keraton het paleis van een sultan of een prins.

Het sultanaat Cirebon bestond van 1522 – 1677.In 1677 werd het sultanaat gesplitst 3 delen: keraton Kanoman, keraton Kasepuhan en keraton Kaprabonan. In  1808 volgde weer een splitsing en ontstond keraton Kacirebonen.
Alle 4 de keratons bestaan tegenwoordig nog steeds en hebben een sultan of pangeran.

Afbeeldingsresultaat voor keraton kaprabonan

Geschiedenis

In 1681 bood Nederland een vriendschapsovereenkomst aan het sultanaat van Cirebon, dat destijds was opgesplitst in tweeen, namelijk Kasepuhan en Kanoman; die overeenkomst werd ondertekend op 7 januari 1681, het vriendschapsverdrag beoogde om de handel in de Cirebon-regio te monopoliseren.

Sultan Kanoman I Muhammad Badrudin Kartawijaya had twee zonen van verschillende partners, namelijk Prins Adipati Kaprabon, die de eerste zoon was van de tweede koningin, Ratu Sultan Panengah en Prins Raja Mandurareja Muhammad Qadirudin, de tweede zoon van de derde koningin genaamd Nyimas Ibu. Na het overlijden van vader stemden de twee zonen in met lijdelijk verzet tegen de Nederlanders.

Prins Raja Muhammad Qadirudin werd ingehuldigd als Sultan Anom II van de keraton Kanoman, omdat zijn broer Prins Adipati Kaprabon, besloot zich in de leer van de islam te verdiepen en het leiderschap van Kanoman-paleis over te dragen aan zijn jongere broer Prins Raja Mandurareja Muhammad Qadirudin. Nadat hij het leiderschap van het Kanoman-paleis had overgedragen aan zijn jongere broer, richtte prins Adipati Kaprabon Kaprabonan in 1696 op als een plaats voor islamitisch religieus onderwijs. In die tijd werd de politieke onrust van de Nederlandse regering groter en ging de oppositie tegen het Nederlandse kolonialisme door. Prins Raja Adipati Kaprabon wilde afstand nemen van de situatie en specialiseerde zich in het ontwikkelen van de religie van de islam aan zijn studenten.

– Voor een video van keraton Kaprabonan, klik hier


Foto’s keraton Kaprabonan

Berkas:Arya.kaprabonan.2014.jpg
Afbeeldingsresultaat voor keraton kaprabonan
Afbeeldingsresultaat voor keraton kaprabonan

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s