Badui

Gerelateerde afbeelding

De Badui, die zichzelf Orang Kanekes noemen, vormen een traditionele gemeenschap in het westelijk deel van Java in Lebak, Bantam. Het merendeel van de 5000 à 8000 Badui woont in het Kendeng-gebergte op 300 tot 500 meter boven zeeniveau.
Etnisch behoren de Baduys tot de Sundanese etnische groep. Hun raciale, fysieke en taalkundige kenmerken lijken veel op de rest van het Sundanese volk; het verschil zit echter in hun manier van leven. Baduy-mensen weerstaan buitenlandse invloeden en behouden hun oude manier van leven krachtig, terwijl moderne Soendanezen meer open staan voor buitenlandse invloeden.

Hun religie staat bekend als Agama Sunda Wiwitan, een combinatie van animisme en hindoeïsme.

De Badui zijn verdeeld in twee groepen:
– de Badui Dalam (binnen-Badui) en
– de Badui Luar (buiten-Badui).
Het is vreemdelingen niet toegestaan met de Badui Dalam in contact te treden, de Badui Luar daarentegen hebben spaarzaam contact met de buitenwereld. De bevolking van ongeveer 400 Badui Dalam, die de zogeheten binnencirkel vormt, bestaat uit 40 families Kajeroan die in de drie dorpen Cibeo, Cikertawana en Cikeusik in Tanah Larangan leven. De Badui Dalam houden zich strikt aan hun strenge taboesysteem. De Badui Dalam kennen de Pu’un, een geestelijk leider. Alleen een Pu’un mag de heilige grond in Arca Domas op de berg Kendeng bezoeken. In tegenstelling tot Badui Luar, zijn de Badui Dalam nauwelijks beïnvloed door de islam.
De Badui Luar, die de buitencirkel van de Badui vormen, leven in 22 dorpen. Zij vormen de barrière tussen de buitenwereld en de heilige binnencirkel. Zij hanteren het taboesysteem minder strikt dan de Badui Dalam en zijn eerder bereid om moderne invloed in hun dagelijks leven te accepteren. Sommigen werken zelfs in grote steden en steden zoals Jakarta, Bogor en Bandung. In sommige dorpen wordt vlees gegeten, alhoewel de veeteelt nog verboden is.

Bronnen

* Wiki (ned.): https://nl.wikipedia.org/wiki/Badui
* Wiki (uitgebreid – engels): https://en.wikipedia.org/wiki/Baduy_people
* Badui (engels): https://www.culturalsurvival.org/publications/cultural-survival-quarterly/badui-java-indonesia
* Badui (engels): http://krakatautourguides.blogspot.com/p/baduy-tribe.html

Gerelateerde afbeelding
Afbeeldingsresultaat voor suku baduy java
Gerelateerde afbeelding
Sungai Batang Bayang yang jernih dan segar
Gerelateerde afbeelding