Grebeg Maulud

Grebeg Maulud is een traditionele ceremonie gehouden door de Keratons van Surakarta en Yogyakarta, ter herdenking van de geboorte van de boodschapper van de islam, Mohammed. Deze ceremonie werd voor het eerst gehouden tijdens het bewind van de Demak-dynastie in de 15e eeuw. De ceremonie begint met gebeden in de grote moskeeën, vervolgens is er een parade en een carnaval.
Er worden kegelvormige “Gunungan” (bergen) gewassen zoals groenten, fruit en traditionele gerechten, de keraton uitgedragen, begeleid door traditionele soldaten, met een geschreeuw en vergezeld van geweervuur. Later worden deze Gunungan verdeeld onder het volk.

In Indonesië worden grebeg-ceremonies gehouden in twee steden, Yogyakarta en Surakarta, die nog steeds een paleis en een sultan hebben. Het verschil tussen beide sultanaten is, dat de sultan van het Yogyakarta tegelijkertijd de functie van gouverneur heeft, terwijl de sultan van Surakarta geen formele functie heeft.

Het woord grebeg komt van het Javaanse woord “Gembrebeg”, dat is het luide geluid dat ontstaat wanneer de Sultan het paleis verlaat om “gunungan” aan zijn volk te geven. Na verloop van tijd veranderde de naam gembrebeg in grebeg.

Grebeg Maulud bij de keraton van Yogyakarta


Grebeg Maulud bij de keraton van Surakarta


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s