Dansen van de Keraton Surakarta

1) De Gambyong dans

Gambyong is een klassieke Javaanse dans afkomstig uit de regio Surakarta en wordt meestal uitgevoerd voor uitvoeringen of om gasten te verwelkomen. Gambyong is niet slechts één dans, maar bestaat uit verschillende choreografieën, de bekendste zijn de Gambyong Pareanom-dans (met verschillende variaties) en de Gambyong Pangkur-dans (met verschillende variaties). Hoewel veel soorten, heeft deze dans dezelfde basisbewegingen, namelijk de dansbewegingen tayub / tlèdhèk. De Gambyong is gemaakt voor enkele dansers, maar tegenwoordig wordt het vaak uitgevoerd door meerdere dansers.

2) De Serimpi dans

De Srimpi (ook geschreven als Serimpi) is een geritualiseerde dans van Java, geassocieerd met de keratons van Yogyakarta en Surakarta. De Srimpi-dans is een van de klassieke dans van Midden-Java. Samen met de Bedhaya dans belichaamt de Srimpi dans het elegantie (alus) karakter van het koninklijke Javaanse hof, en de dans werd een symbool van de macht van de heerser evenals de verfijning van de Javaanse cultuur.
De Srimpi-dans wordt meestal uitgevoerd door vier vrouwelijke dansers, maar twee, zes of acht dansers zijn ook mogelijk, hangt af van het type srimpi dat wordt uitgevoerd.

3) De Bedaya Ketawang dans

De Bedaya Ketawang-dans is een dans, die alleen wordt uitgevoerd tijdens de kroning en Tingalandalem Jumenengan Sunan Surakarta (ceremonie om de kroning van de koning te herdenken). De Bedhaya Ketawang-dans is een dans, die heilig is, omdat het de Godheid betreft, waar alles niet zal gebeuren zonder de wil van de Almachtige God.
Deze dans stamt uit de tijd van Sultan Agung (1613-1645).

4) De Beksan Wireng dans

De Beksan Wireng-dans, afkomstig uit Midden-Java, om precies te zijn, Surakarta. De Beksan Wireng-dans is een dans van superieure legerofficieren.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s