Dansen uit West Java

Tari Ketuk Tilu

Tap Tilu is een typische dans van West-Java die aanvankelijk bedoeld was om de rijstoogst te verwelkomen. Later werd het een sociale dans die alleen als entertainment functioneerde.
De Ketuk Tilu-dans wordt meestal gehouden op verschillende evenementen, zoals bruiloften en andere evenementen. In bepaalde dorpen kan de show de hele nacht duren. Deze Tilu Tap-dans wordt later een voorloper van de Jaipongan-dans.

Tari Ketuk Tilu Jawa Barat

Tari Topeng

Cirebon Mask Dance is een inheemse Cirebon dans, die zich ontwikkelde in de gebieden van het Sultanaat van Cirebon, en Subang, Indramayu, Jatibarang, Majalengka, Losari en Brebes. In de praktijk gebruikt deze dans masker of maskereigenschappen.
Deze dans kan door één persoon worden gespeeld, maar wordt soms ook door meerdere personen uitgevoerd. De dansers worden poppenspelers genoemd omdat ze het karakter spelen van een masker, dat bekend staat als het Panca Wanda-masker, namelijk Panji, Samba, Rumyang, Patih en Kelana.

Tari Topeng Cirebon

Tari Jaipong

Deze dans is een sociale dans. Gecreëerd door H. Suanda rond 1976, is deze dans snel gegroeid, samen met de waardering van de mensen van Karawang en zijn omgeving.
Jaipongan-dans wordt vaak uitgevoerd bij belangrijke evenementen in verband met de komst van gasten uit het buitenland. Vaak ook gebruikt bij kunstmissies naar het buitenland. Deze dans was toen van grote invloed op andere kunst in West-Java.

Tari Jaipong Jawa Barat

Tari Angklung Bungko

Angklung Bungko is een dans afkomstig uit het Bungko-gebied, Noord-Cirebon. Aanvankelijk was het ritmische muziek. Naarmate de tijd verstreek ontwikkelde het zich tot een dans begeleid door muziekinstrumenten zoals drum, angklung, percussie, klenong en gongs.
Deze dans kan worden gezien als een oorlogsdans met een vrij diepe filosofie voor het Bungko-volk, over de totaliteit van het democratische gemeenschappelijke leven. Deze dans is gerelateerd aan de geschiedenis van degenen die de aanval van de troepen van prins Pekik hebben weten te doorbreken.
Er wordt geschat, dat het begin van deze dans in de 17e eeuw is, na de dood van Sunan Gunung Jati.

Tari Angklung Bungko Cirebon

Tari Wayang

Zoals de naam al aangeeft, is Wayang Dance een typisch dansgenre van West-Java met een Wayang-achtergrond. Daarom is de basisbeweging ontleend aan de karakterisering en de positie van Wayang. Wayang-dans wordt meestal begeleid door gamelan salendro.

Tari Wayang

Tari Keurseus

Keurseus-dans is een traditionele West-Javaanse dans, die oorspronkelijk bekend stond als tayub-dans, een dans uitgevoerd door mannen (ambtenaren). Deze dans is gecomponeerd door R. Sambas Wirakoesoemah, hoofd van Rancaekek (Bandung) in 1915-1920 en 1926-1935.
Tayub-dans werd voorheen uitgevoerd door dansers, die last hadden van drank, dus dansten ze zonder enige basisbewegingen. Met het doel de geesten van de goden te ordenen, richtte R. Sambas Wirakoesoemah een dansschool op en herschikte de dans.

Tari Keurseus

Tari Buyung

Buyung Dance is een van de traditionele dansen van West-Java, die meestal wordt gedanst om de ceremonie van Seren Taun te verlevendigen, een rijstoogstceremonie, die typisch is voor West-Java. Deze dans is gemaakt in 1969 door Emalia Djatikusumah.
Buyung is een term die gewoonlijk wordt gebruikt om te verwijzen naar een plaats van water gemaakt van klei. Meestal uitgevoerd door 12 danseressen met kebaya.

Tari Buyung

Tari Ronggeng Bugis

Ronggeng Bugis-dans is een West-Javaanse dans uit Cirebon. Een komische dans gespeeld door 12-20 dansers, gekleed en gedanst als vrouwen. Ze lijken op clowns om lachen uit te lokken.
De geschiedenis van deze dans wordt ingegeven door de spanning tussen het koninkrijk Cirebon en het islamitische koninkrijk.
De Ronggeng Bugis-dans wordt vaak de Telik Sandi-dans genoemd. Deze dans wordt begeleid door traditionele muziekinstrumenten uit West-Java, zoals Kelenang, Little Gong, Kendang, Kecil en Kecrek.

Tari Ronggeng Bugis

Tari Sintren

Sintren of ook bekend als Lais is een traditionele dans uit West-Java en Midden-Java. Deze dans is verspreid over de noordelijke kuststreek, Indramayu, Cirebon, Jatibarang, Brebes, Tegal, Banyumas, Kuningan, tot Pekalongan.

Een mystieke dans uit het liefdesverhaal van Sulandono en Sulasih, die werd geblokkeerd door Sulandono’s vader, Ki Bahurekso. Uiteindelijk koos Sulandono ervoor om te mediteren en werd Sulasih danser. Hoewel gescheiden, wordt aangenomen dat de twee elkaar altijd ontmoetten in het bovennatuurlijke.

Deze dans wordt uitgevoerd door een heilig meisje, en begeleid door 6 mensen. Eerst wordt de danser in een kippenkooi geplaatst, die bedekt is met stof. Vervolgens wordt een engelengeest opgeroepen. Daarna begint zij te dansen.

Tari Sintren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s