Kronen van Java

Kroon van het sultanaat Banten (1527–1813)
Deze kroon is meer dan 200 jaar oud. De kroon van de Sultan van Banten heeft een diameter van 20 cm en is 17 cm hoog. De kroon wordt bewaard in het Nationaal Museum (inventarisnummer E. 619). De kroon is gemaakt van goud versierd met robijnen, diamanten, smaragd stenen en parels.

——————————
Kroon van het sultanaat Demak (1475-1548)
De vorm van deze ceremoniële hoofdtooi of Kuluk is afgeleid van de islamitische fez. De vorm is bewaard gebleven in de hoofdtooi van Midden-Javaanse heersers uit de 19e en 20e eeuw. Een soortgelijke hoofdtooi werd bijvoorbeeld gedragen door Sultan Pakubuwono X (1893-1939) van Surakarta.

——————————
Kroon “Ulun Umbul” van het koninkrijk Majapahit (1293 – 1527)
Deze kroon, genaamd “Ulun Umbul”, zou van Hayam Wuruk (1350-1389) geweest zijn.
Deze kroon werd gevonden in het Majalaya-gebied, district Bandung. Men vermoedde, dat het de kroon van een koning van het koninkrijk Majapahit was, bl. Prabu Hayam Wuruk. Ook zijn gevonden de commandostok met het hoofd van de vogel Galudra (Garuda), die het symbool van Majapahit was. Zowel de kroon als de stok zijn gemaakt van hetzelfde, een mengsel van zilver, geel ijzer en 18 karaats goud. Mahkota Ulun Umbul werd gevonden in Leuwidulang Village, Sukamaju Village, Majalaya District, district Bandung. De kroon is nu opgeslagen in de glazen kast van de directeur van Pasundan Majalaya High School. Over deze ontdekking werd begin 2009 gesproken. Deze kroon heeft een hoogte van ongeveer 40 cm en een diameter van ongeveer 25 cm.
– Bron: https://id.wikipedia.org/wiki/Berkas:Mahkota_Ulun_Umbul_(foto_dokumen_BaleBandung.com).jpg

——————————
Kroon van het koninkrijk Kahuripan (1009 – 1049)
Kahuripan is een van de oudste koninkrijken op Java. Dit koninkrijk werd gesticht door Airlangga in het begin van de 11e eeuw na Christus. Het Kahuripan-koninkrijk was een voortzetting van het Medang-koninkrijk dat uiteindelijk instortte in 1006. Na 30 jaar te hebben geregeerd, verdeelde Airlangga het koninkrijk in twee delen: Jenggala en Kadiri.
Tijdens zijn tijd als koning gebruikte Airlangga de kroon met een adelaarspatroon aan de voorkant. Deze kroon is gemaakt van goud en edelstenen.
De kroon bevindt zich in heet Museum of Fine Arts in Houston, USA.

——————————
Kroon “Binokasih” van het koninkrijk Sumedang Larang (721–1620)

In verschillende bronnen wordt gesteld, dat de kroon van Binokasih werd gemaakt op initiatief van Sanghyang Bunisora ​​Suradipati, een koning uit het koninkrijk Galuh. Het koninkrijk Galuh was een groot koninkrijk, een afsplitsing van van het Tarumanagara-koninkrijk.
Het Pajajaran-koninkrijk werd aangevallen door een combinatie van islamitische troepen uit Cirebon, Banten en Demak.
 Voordat het Pajajaran-koninkrijk daadwerkelijk instortte, stuurde de koning van Pajajaran, Prabu Siliwangi, 4 van zijn vertrouwde Kandaga Lante-mensen om de Binokasih-kroon samen met andere regalia naar Sumedang Larang te brengen, in de hoop dat Sumedang Larang de glorie van het Pajajaran-koninkrijk kon voortzetten.
De macht van het Pajajaran-koninkrijk werd dus doorgegeven aan Sumedang Larang.
Prabu Aria Suriadiwangsa besloot in 1620 zich te verbinden met het sultanaat van Mataram, waardoor de status van Sumedang Larang werd verlaagd van koninkrijk naar regentschap onder het sultanaat Mataram.

MUSEUM PRABU GEUSAN ULUN: Menyimpan Jejak Sumedang Masa Lalu

——————————
Kroon van het koninkrijk Mataram (Medang), 752 – 1045
De kroon of “Usnisha” bevindt zich in het Yale University Art Gallery.
Deze kroon werd gebruikt voor religieuze boeddhistische ceremonies.

 

——————————
Rituele kroon voor boeddhistische ceremonies, 10e eeuw
Deze kroon, afkomstig uit oost Java, bevindt zich in het Rijksmuseum voor Volkenkunde te Leiden.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s