Keraton Mangkunegaran

ꦟꦒꦫꦶ​ꦑꦢꦶꦥꦠꦺꦤ꧀ꦩꦁꦏꦸꦤꦒꦫꦤ꧀


De huidige adipati (prins) van Mangkunegaran, Mangkunegara IX.
Adipati Mangkunegara is op 13 augustus 2021 overleden.

Geschiedenis Prinsdom Mangkunegaran

Op Java is een keraton het paleis van een sultan of een prins.

In 1757 resulteerde een opstand onder leiding van Raden Mas Saïd, een van de keizerlijke prinsen, in een verdere opdeling van het grondgebied van Mataram. Het ooit zo machtige rijk was al opgedeeld in het soenanaat Soerakarta, het sultanaat Jogjakarta en gebieden die aan Nederland werden afgestaan. Raden Mas Said verwierf koninklijke apanages en de titel Mangkoenegara in het vorstendom Mangkoenegaran. De Mangkoenegara was een vazal van de VOC. Van 1813 tot 1945 was Nederland zijn suzerein.

De Mangkoenegara regeerde een van de vier ‘zelfsturende’ vorstenlanden in het voormalige Nederlands-Indië. Het erfelijke prinsdom Mangkoenegaran werd op 17 maart 1757, bij het verdrag van Salatiga opgericht. De opstandige Raden Mas Saïd, die in 1755, bij het verdrag van Giyanti, toen het rijk Mataram werd verdeeld tussen het soenanaat Soerakarta en het sultanaat Jogjakarta, buiten spel was gebleven, kreeg alsnog een eigen vorstendom toegewezen. Raden Mas Saïd regeerde onder de naam Mangkoenegara over gebieden, die deels rond zijn kraton in Soerakarta, maar voor het merendeel in de zuidoostelijke buitengebieden van het voormalige Mataram waren gelegen.

De keraton Mangkunegaran

Pura Mangkunegara is de keraton van het prinsdom Mangkunegaran, geregeerd door Mangkunegara I en zijn nakomelingen. Het prinsdom Mangkunegaran werd in 1757 gesticht door Raden Mas Said of Prins Sambernyawa. De koning van Surakarta gaf de prins een stuk land, omdat hij het niet eens was met het buitenlandse beleid van de koning. Raden Mas Said bouwde het territorium op tot een machtige staat en kreeg de titel Mangkunegara I en bouwde zijn keraton Mangkunegaran. De huidige keraton werd echter gebouwd tijdens het bewind van Mangkunegara II tussen 1804-1866. Met iets kleiner in omvang, nam men de keraton van Yogyakarta als model, compleet met de belangrijkste delen van Pamedan, Pendopo, Pringgitan, Dalem en Keputren. Het paleiscomplex is omgeven door dik metselwerk voor bescherming.


Foto’s keraton Mangkunegaran
Related image

Image result for keraton mangkunegaran


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s