Betawi

Betawis (Orang Betawi in het Indonesisch, wat betekent “mensen van Batavia”), zijn een Austronesische etnische groep afkomstig uit de stad Jakarta en de directe buitenwijken, vaak beschreven als de inheemse inwoners van de stad. Zij zijn de afstammelingen van de mensen, die vanaf de 17e eeuw Batavia (de koloniale naam van Jakarta) bewoonden.

De term ‘native’ zelf is echter twijfelachtig, omdat de Betawi in de 18e eeuw opkwamen als een samensmelting van verschillende etnische immigrantengroepen in Batavia.
De Betawi’s zijn een van de jongste of de laatst gevormde etnische groep in Indonesië. Ze zijn een creoolse etnische groep, in die zin dat hun voorouders uit verschillende delen van Indonesië en het buitenland kwamen. Vóór de 19e eeuw was de zelfidentiteit van Betawi-mensen nog niet gevormd.

In de 17e eeuw begonnen Nederlandse kolonisten bedienden en arbeiders vanuit de hele archipel naar Batavia te brengen. Een van de eerste waren Balinese slaven, gekocht op Bali en Ambonese huurlingen. Vervolgens volgden andere etnische groepen; Maleisiërs, Sundanezen, Javanen, Minangkabau, Bugis en Makassaresen. Buitenlandse etnische groepen werden ook opgenomen; zoals Mardijkers, Portugezen, Nederlanders, Arabieren, Chinezen en Indiërs, die oorspronkelijk naar Batavia werden gebracht of aangetrokken om te werken.
De cultuur en kunstvorm van de Betawi-mensen tonen de invloeden van hun geschiedenis. Buitenlandse invloeden zijn zichtbaar, zoals Portugese en Chinese invloeden op hun muziek, en Sundanese, Javaanse en Chinese invloeden in hun dansen. In tegenstelling tot de populaire perceptie, die geloofde dat de Betawi-cultuur momenteel wordt gemarginaliseerd en onder druk staat van de meer dominante naburige Javaanse en Sundanese cultuur, is de Betawi-cultuur echt levendig, omdat deze wordt overgenomen door immigranten, die zich in Jakarta hebben gevestigd. De Betawi-cultuur is ook een identiteit voor de stad geworden, gepromoot door de gemeentelijke overheid. Het Betawi-dialect wordt vaak gesproken in tv-shows en drama.

Bronnen

* Betawi (engels): https://en.wikipedia.org/wiki/Betawi_people
* Betawi (engels): https://joshuaproject.net/people_groups/10815/ID
* Betawi (engels): https://indonesia-tourism.com/blog/betawi-people-a-big-salad-bowl/

Afbeeldingsresultaat voor suku betawi
Afbeeldingsresultaat voor suku betawi


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s