Keraton Surosowan – Banten

Related image

Geschiedenis sultanaat Banten

Op Java is een keraton het paleis van een sultan of een prins.

Het sultanaat Banten bestond van 1526 – 1813.
Bijna 3 eeuwen heeft het Sultanaat van Banten bestaan.
Ooit een groot handelscentrum in Zuidoost-Azië, vooral van peper, werd het belang van Banten overschaduwd door Batavia en in 1813 uiteindelijk geannexeerd door de nederlanders.
Op 22 november 1808 verklaarde Daendels vanuit zijn hoofdkwartier in Serang dat het Sultanaat van Banten was opgenomen in het grondgebied van Nederlands-Indië. In 1813 hield het sultanaat Banten op te bestaan toen Thomas Stamford Raffles Sultan Muhamad Syafiuddin dwong zijn troon op te geven. Dit was de laatste klap, die het einde betekende van het Sultanaat van Banten.
Er waren in het sultanaat Banten 2 keratons, keraton Surosowan en keraton Kaibon. Surosowan werd vernietigd in 1808, en Kaibon in 1832, beide door de nederlanders.

De Keraton Surosowan

Keraton Surosowan was een keraton in Banten. Deze keraton werd gebouwd rond 1522-1526 tijdens het bewind van Maulana Hasanuddin, die later bekend werd als de oprichter van het Sultanaat van Banten
Deze keraton had drie toegangspoorten, gelegen aan de noord-, oost- en zuidzijde. De zuidelijke deur was echter afgesloten met een muur, het is onbekend waarom. In het midden van het paleis was een pool gevuld met groen water, dat gevuld was met algen en mos. In deze keraton was veel ruimte voor vijvers of om te (petirtaan). Beroemd was de voormalige tuinvijver, genaamd Bale Kambang Rara Denok.
21 November 1808 werd de keraton Surosowan verwoest door het leger van Gouverneur Generaal Daendels.
Voor keraton Kaibon, klik hier


Foto’s Keraton Surosowan

Related image


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s