Kakawin – oude geschriften

Kakawin

Een kakawin is een groot episch gedicht in het Javaans, dat op allegorische wijze bepaalde historische gebeurtenissen beschrijft in termen van een bekend mythisch gegeven.
Kakawins werden gezongen bij een feest, zoals het ook nu nog gebruikelijk is om een wajangvoorstelling te laten geven of een bepaalde epische tekst te laten zingen bij een huwelijks- of besnijdingsfeest, dan wel een ander feest op een crisismoment in het leven van de enkeling of de gemeenschap.
Het specifieke karakter van kakawins als functionele poëzie vormt de reden waarom deze teksten bewaard zijn gebleven, terwijl veel andere poëzie verloren is gegaan. Een kakawin werd gedicht voor een bepaalde gelegenheid, maar kon bij een volgende, soortgelijke gelegenheid, al of niet aangepast aan de nieuwe omstandigheden, opnieuw gebruikt worden.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Kakawin

Lontar

Palmbladmanuscripten zijn manuscripten gemaakt van gedroogde palmbladeren. Palmbladen werden gebruikt als schrijfmateriaal in het Indiase subcontinent en in Zuidoost-Azië vanaf de 5e eeuw v.Chr.en mogelijk veel eerder.

Lontar Bali

De tekst in palmbladmanuscripten werd gegraveerd met een messenpen op rechthoekig gesneden en uitgeharde palmbladbladen; kleurstoffen werden vervolgens op het oppervlak aangebracht en weggeveegd, waarbij de inkt in de ingesneden groeven achterbleef. Elk vel had een gat, waardoor een “touw” ging, en hiermee werden de bladeren samengebonden.
https://en.wikipedia.org/wiki/Palm-leaf_manuscript#Javanese_and_Balinese


BEKENDE KAKAWINS

Kakawin Pararaton, ook bekend als Boek der Koningen (13e eeuw)

Pararaton, ook bekend als het boek der koningen, is een Javaanse kroniek in de Kawi-taal. De relatief korte tekst van 32 pagina’s in folio-formaat (1126 regels) bevat de geschiedenis van de koningen van Singhasari en Majapahit in Oost-Java.
Pararaton opent met een formele incarnatie van de stichter van het Singhasari-koninkrijk (1222–1292), Ken Arok (of Ken Angrok). Bijna de helft van het manuscript is het verhaal van de carrière van Ken Arok vóór zijn toetreding tot de troon in 1222. Dit deel is duidelijk mythisch van aard.
https://en.wikipedia.org/wiki/Pararaton


Kakawin Arjunawiwāha (11e eeuw)

Arjunawiwāha was het eerste geschrift dat verscheen in de Oost-Javaanse periode van het Javaanse klassieke hindoe-boeddhistische tijdperk in de 11e eeuw. Arjunawiwaha werd samengesteld door Mpu Kanwa tijdens het bewind van koning Airlangga, koning van het Kahuripan-koninkrijk, circa 1019 tot 1042 CE. Arjunawiwaha is rond 1030 voltooid.
Arjunawiwāha vertelt het verhaal van Arjuna, toen hij bezig was met meditatie en een strenge ascese beoefende op de berg Meru.
https://en.wikipedia.org/wiki/Arjunawiwaha


Kakawin Sutasoma (14e eeuw)

Een palmblad (lontar) van het manuscript

Sutasoma werd geschreven door Tantular in de ‘gouden eeuw’ van het Majapahit-rijk, tijdens het bewind van Prins Rajasanagara of Koning Hayam Wuruk. Het is niet zeker wanneer de Kakawin werd geschreven, maar waarschijnlijk tussen 1365 en 1389.
Sutasoma is een oud Javaans gedicht. Het is de bron van het motto van Indonesië, Bhinneka Tunggal Ika, dat meestal wordt vertaald als eenheid in verscheidenheid, hoewel het letterlijk ‘(hoewel) in stukken betekent, maar één’. Het is niet zonder reden, dat het motto van deze kakawin is overgenomen, omdat de kakawin religieuze tolerantie leert, met name tussen de hindoeïstische en boeddhistische religies.
https://en.wikipedia.org/wiki/Kakawin_Sutasoma


Kakawin Nagarakretagama (14e eeuw)

Berkas:Nagarakertagama.jpg

De Nagarakretagama of Nagarakrtagama, ook bekend als Desawarñana of Deshavarñana, is een oude Javaanse lofrede voor Hayam Wuruk, een Javaanse koning van het Majapahit-rijk. Het werd geschreven op Lontar als een Kakawin door Mpu Prapanca in 1365. De Nagarakretagama bevat gedetailleerde beschrijvingen van het Majapahit-rijk tijdens zijn grootste omvang. Het gedicht bevestigt het belang van het hindoe-boeddhisme in het Majapahit-rijk door tempels en paleizen en verschillende ceremoniële vieringen te beschrijven.
https://en.wikipedia.org/wiki/Nagarakretagama


Kakawin Ramayana (9e eeuw)

Het Ramayana-kakawin is het oudste Javaanse dichtwerk (kakawin) van grotere omvang dat bewaard gebleven is. Het anonieme werk bestaat uit 316 pagina’s met 2783 vierregelige strofen. Men vermoedt dat dit gedicht rond het jaar 870 werd geschreven. Dit gedicht is geschreven in het Oud-Javaans.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Kakawin_Ramayana


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s