Pencak Silat

Afbeeldingsresultaat voor pencak silat

Pencak silat is de verzamelnaam voor traditionele Indonesische krijgskunsten. Per streek zijn traditioneel verschillende stijlen ontwikkeld, die vaak lokale dieren imiteren. Het pencak silat is in Indonesië sterk vermengd met mentaal spirituele elementen, waarbij fysieke en geestelijke ontwikkeling hand in hand gaan. In Europa is de fysieke kant het meest bekend. Op Java is het Pencak Silat sterk vertegenwoordigd.

Hoewel reeds de Nederlandse kolonialen in het toenmalig Nederlands-Indië ermee kennismaakten, geldt als moment van eerste kennismaking van het Westen en het begin van de internationale doorbraak het artikel dat in juni 1965 verscheen in het Amerikaanse blad Black belt.

Binnen Europa zijn er slechts enkele scholen die zich richten op de traditionele en meer authentieke vorm van silat. Hier trachten de leraren de stijl onaangetast te houden van invloeden uit andere vecht- en verdedigingskunsten om de stijl zo authentiek mogelijk te houden. Deze scholen staan vaak in direct contact met een moederschool in Indonesië.
De meer moderne stijlen van pencak silat richten zich voornamelijk op het fysieke element van de silat (zelfverdedigingstechnieken, kunstvorm in de vorm van demonstraties en het sportelement). Invloeden uit andere vechtkunsten zijn daar niet uitgesloten.

Afbeeldingsresultaat voor pencak silat

Ontstaan en oorsprong

Doordat in de jungle van Indonesië veel wilde dieren leefden, leerden de Indonesiërs zich een zelfverdediging aan die zich onderscheidde van iedere andere vorm van zelfverdediging. Zij begonnen namelijk de bewegingen van dieren te imiteren. Deze technieken werden steeds verder aangepast en geperfectioneerd.

Waar de meesten het in ieder geval wel over eens zijn is dat het pencak silat zijn oorsprong heeft in West-Sumatra bij de Minangkabau. De oudste bekende stijlen, zoals Silek Tuo, Silek Pauh, Silek Kumango, Silek Seteralak en Silek Lintau, zijn alle afkomstig uit deze streek en worden nog steeds onderwezen.

De woorden Pentjak (ook Mentjak, Mentjah, Pentjah of Pentja genoemd) en Silat werden in Nederlands-Indië vaak afzonderlijk gebruikt. De Indische kranten beschrijven het Mentjak als een Maleidsche schermkunst wat er op wijst dat de oorsprong van, in ieder geval, het woord in de richting van Sumatra gezocht moet worden. Voor de twintigste eeuw werd er vaak, in ieder geval in de Indische kranten, over Poekoelan gesproken, het Bataviase woord voor vechtkunst. Zo sprak men o.a. over Poekoelan Padang en Poekoelan Kembang. Silat zou mogelijk het eigenlijke gevecht zijn en Pentjak uitgevoerd kunnen worden als dans.

In de twintigste eeuw was het pencak silat erg populair onder Indo-Europese jongeren aan de zelfkant van de Europese samenleving in Nederlands-Indië, om eind twintigste eeuw weer aan populariteit te verliezen. In 1930 wordt er gesproken over de opkomst van, mogelijk, de eerste vrouwelijke mentjak-stijl, het Pentjah Istri uit West-Java.

Afbeeldingsresultaat voor pencak silat

Stijlen

Binnen pencak silat zijn veel verschillende stijlen ontwikkeld. Deze stijlen hebben alle hun eigen oorsprong, zijn onder verschillende omstandigheden ontstaan en worden op verschillende wijzen onderwezen.

Er zijn meer dan 150 verschillende stijlen met daaronder verschillende substijlen. Er worden nog steeds nieuwe stijlen ontwikkeld.

Indonesië kent net als sommige andere gebieden in Azië veel migranten uit China. Het Chinese kun tao is daardoor in Indonesië vooral onder silat-spelers een zeer bekend begrip geworden. Veel silat-goeroes hebben ook les gehad in kun tao.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen klassieke stijlen en moderne stijlen. De klassieke stijlen richten zich meer op de authentieke wijze van pencak silat zoals dat jaren geleden al werd uitgevoerd. De moderne stijlen zijn te verdelen in stijlen waarbij men openstaat voor invloeden uit andere gevechtsstijlen en stijlen die geheel nieuw ontwikkeld zijn.

Klassieke stijlen

Een traditionele en authentieke vorm van pencak silat is silek tuo, (“oude silat”) uit West-Sumatra. Deze stijl staat dicht bij de oorsprong van pencak silat in het algemeen. Er is in Nederland één school waar deze stijl wordt onderwezen.

Een bekende stijl is setia hati (trouw van hart), afkomstig van het eiland Java. De Terate-stroming is een regelrechte afsplitsing van de originele setia-hatistijl. Er zijn twee scholen in Nederland waar de persaudaraan setia hati wordt onderwezen zoals dat ook gebeurt in Indonesië. Een school in Amersfoort en een in Venlo. De stijl omvat zowel hoge, middelhoge en lage pasangans en jurus.

Moderne stijlen

Een bekende stijl is pencak silat pukulan bongkot. Dit is een nieuwe stijl die werd ontwikkeld door Kepala Aliran Henri de Thomis Sr. Hij stelde deze stijl samen uit serak, cimande, kuntoa, derosemo en panca bela. Er zijn afdelingen pencak silat bongkot gevestigd in Oostenrijk, België, Nederland en Duitsland. Deze stijl is in Indonesië bestudeerd, getest en gescreend. Ze is door de Indonesische bond I.P.S.I. als nieuwe onafhankelijke stijl (aliran) erkend en geregistreerd. De stijl heeft officieel de naam bonkot gekregen. De bongkot-stijl wordt voor ongeveer 35 procent bepaald door kesenian (cultuur) en ongeveer 65 procent door olah raga (verdedigings- of wedstrijdtechniek).

Afbeeldingsresultaat voor pencak silat

De belangrijkste stijl in Europa is de manyang. Deze stijl is gebaseerd op de stijl van de wesp. De manyang-stijl staat dan ook voor sluwheid en snelheid.

Bronnen

* Pencak Silat (ned.): https://nl.wikipedia.org/wiki/Pencak_silat
* Pencak Silat (ned.): http://www.lloydsaro.nl/Wat_is_Pencak.html
* Pencak Silat (ned.): http://phtonjes.blogspot.com/2013/08/wat-is-pencak-silat.html


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s