Keraton Sumenep

Sultan Pakunataningrat V, de huidige sultan van Sumenep

Geschiedenis koninkrijk Sumenep

Het koninkrijk Sumenep bestond van 1269 – 1879 en is door de nederlanders afgeschaft. De huidige sultan is Sultan Pakunataningrat V.

Het koninkrijk Sumenep ligt niet op Java, maar op het dichtbij gelegen eiland Madura. Dit koninkrijk is nauw verbonden met de gechiedenis van Java.

Het koninkrijk Sumenep is opgericht in 1269 en stond onder direct toezicht van het koninkrijk Singhasari op oost Java en vervolgens van het koninkrijk Majapahit.

In 1705 had de VOC de volledige controle over dit gebeid. De heersers van Sumenep kregen de vrijheid om hun territorium te besturen, maar bleven contractueel verbonden met de koloniale regering (de nederlanders).

In 1883 begon de Nederlands-Indische regering het oude systeem (keswaprajaan) af te schaffen, de koninkrijken op Madura (Bangkalan en Sumenep) werden direct beheerd door de Nederlandse Indische Regening met de benoeming van een regent. Sindsdien kwam er een einde aan het Kadipaten-regeringssysteem in Sumenep.


De keraton van Sumenep

De keraton van Sumenep werd gesticht door Panembahan Sumala, de 31ste heerser van Sumenep, in 1781.
De keraton Sumenep, voorheen bekend als de keraton Pajagalan, bestaat uit verschillende gebouwen, die van zuid naar noord zijn gerangschikt. De Pendapa Ageng bevindt zich in het midden van het paleis met een joglo-dak dat wordt ondersteund door 10 pilaren. Achter de pendapa bevindt zich het Dhalem-paleis, dat uit twee verdiepingen bestaat.
De keraton bestaat verder uit de Gedong Negeri, het Karaton-hof, de Paseban en verschillende privégebouwen van de koninklijke familie.
Gedong Negeri is de keratoningang, die werd gebouwd door de Nederlandse overheid.


Foto’s keraton Sumenep

5 Fakta Unik Keraton Sumenep, Bikin Kamu Pengen Lekas Liburan!

5 Fakta Unik Keraton Sumenep, Bikin Kamu Pengen Lekas Liburan!
Afbeeldingsresultaat voor keraton sumenep

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s