Dansen uit Oost Java

Tari Remo

Remo of Remong is een typische Oost-Java-dans die wordt gebruikt om gasten te verwelkomen. Soms ook wel de Ludruk-dans genoemd, omdat het in eerste instantie de openingsdans van de Ludruk-kunst was. De Remo Dans kan worden uitgevoerd door een of meerdere dansers.
Het is een dans met het thema soldaten. Krachtig, luid, snel en alert. In het begin werd deze dans specifiek door mannen uitgevoerd, maar later werd het ook door vrouwen uitgevoerd, namelijk de Princess Remo-dans.

Tari Remo Jawa Timur

Tari Topeng Malangan

Malang Mask Dance of Malangan Wayang Mask is geclassificeerd als een dans, die bestaat sinds de 8e eeuw na Christus. Deze dans staat op de lijst van het Nationaal Immaterieel Cultureel Erfgoed van het ministerie van Onderwijs en Cultuur.

Tari Jaranan

Jaranan is een traditionele Oost-Javaanse dans. Er zijn veel soorten Jaranan op Oost-Java. Er zijn 34 regio’s, die deze dans hebben met een eigen naam, vorm en functie, zoals: Buto Jar, Braid Jaran, Dor Jaran, Senterewe Jar, Bodhag Jaran en vele andere soorten Jaranan.

Kesenian Jaranan Jawa

Reog Ponorogo

Reog Ponorogo-kunst is een traditionele dans uit Oost-Java wiens populariteit wereldwijd is. De originele Ponorogodans zit vol met mystiek. Sommige regio’s hebben misschien vergelijkbare dansen, maar Reog Ponorogo is de meest prominente.

De show begint meestal met 2-3 openingsdansen. Eerst symboliseren ongeveer 6-8 in zwart geklede dansers de figuur van een leeuw. Dan is er de Jaran Kepang-dans en Bujang Ganong-dans, totdat de piek gevuld is met Singa Barong-uitvoeringen.

Reog Ponorogo Jawa Timur

Tari Bantengan

Bantengan is een dans, die wordt gespeeld met stierenmaskers. Er wordt gedanst door twee personen, de ene speler fungeert als de voorste voet, als de hoofdhouder van de stier en de danscontroller, de andere is het achterbeen en de staart.

In de praktijk is Bantengan Art een traditionele dans, die elementen van dans, muziek, poëzie of spreuken bevat met magische nuances. De kunst die bestaat sinds de tijd van het Kanjempuan-koninkrijk, ontwikkelde zich in de regio’s Malang en Mojokerto.

Afbeeldingsresultaat voor bantengan tari

Tari Gandrung

De Gandrung-dans is een traditionele dans van Oost-Java afkomstig uit Banyuwangi. Sinds december 2000 is het de mascotte van het toerisme in de stad Banyuwangi geworden. Vanwege deze dans wordt Banyuwangi ook wel de stad Gandrung genoemd.
De Gandrung-dans is een uiting van dankbaarheid, die over het algemeen wordt uitgevoerd door de Osing Banyuwangi-gemeenschap bij elke oogst. De Gandrung-dansers (vrouwen) dansen samen of in paren met Pemaju, namelijk mannelijke gasten.

Tari Gandrung Banyuwangi

Tari Muang Sangkai

Muang Sangkal-dans werd voor het eerst uitgevoerd in 1972 in Sumenep. Het werk van Mr. Taufikurrachman is nu een icoon van de dans in Madura geworden. Deze dans heeft verschillende keren nationale prijzen gewonnen en wordt ook vaak op het internationale toneel getoond.

Tari Muang Sangkal Madura

Tari Beskalan Putri

De Beskalan Dance is een van de onderscheidende kunsten van Malang. Aanvankelijk was het een rituele of ceremoniële dans, die meestal werd gehouden bij bodemrituelen of bodemvruchtbaarheid.

Beskalan-dans wordt gedanst door behendige, dynamische en vrouwelijke bewegingen uit te voeren als illustratie of afbeelding van de dans van een vrouw. Uniek is dat deze dans in het verleden werd uitgevoerd door mannen in vrouwenkostuums. Beskalan ontstond in de jaren 1930.

Tari Beskalan Putri Malang

Tari Seblang

Seblang-dans is een traditionele dans uit het Banyuwangi-gebied, Oost-Java, in dde dorpen Olehsari en Bakungan in het subdistrict Glagah. Deze dans wordt eenmaal per jaar gehouden als onderdeel van een traditionele ceremonie, genaamd “Ritual cleaning of the Osing Tribe of Banyuwangi”.

De Seblang-dans wordt beschouwd als een heilige dans, omdat de danser tijdens het dansen in een staat van bewusteloosheid of trance magische krachten. Deze dans wordt uitgevoerd door vrouwelijke dansers van Seblang-dansers die tien jaar oud zijn voor tieners.

Tari Seblang Banyuwangi

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s