Christendom op Java

Algemeen

Indonesie telt  meer dan 270 miljoen inwoners.
Ondanks het garanderen van godsdienstvrijheid in de grondwet, erkent de regering officieel slechts zes religies: de islam, het protestantisme, het rooms-katholicisme, het hindoeïsme, het boeddhisme en het confucianisme; inheemse religies zijn slechts gedeeltelijk erkend.

Met 231 miljoen aanhangers in 2018 is Indonesië het land met de meeste moslims ter wereld, met soennieten in de meerderheid (99%). De sjiieten en Ahmadi’s vormen respectievelijk 1% (1-3 miljoen) en 0,2% (200.000-400.000) van de moslims.
Bijna 11% van de Indonesiërs is christen, terwijl de rest hindoes, boeddhisten en anderen zijn. De meeste hindoes zijn Balinees en de meeste boeddhisten zijn Chinese Indonesiërs.

De Kathedraal van Jakarta

Geschiedenis

Ongeveer 11% van de bevolking behoort tot het christendom, dat pas in de 19e eeuw werd verbreid.
In 1831 begon het Nederlandsch Zendelingsgenootschap het protestantisme haar missiewerk, in 1846 begon de katholieke kerk. Het christendom is in Indonesië geconcentreerd in gebieden waar de islam om de een of andere reden nooit heeft kunnen doordringen.

Het katholicisme werd gebracht door Portugese handelaren en missionarissen zoals de jezuïet Francis Xavier, die enkele duizenden plaatselijke bewoners bezocht en doopte. De verspreiding ervan ondervond moeilijkheden als gevolg van het beleid van de Verenigde Oost-Indische Compagnie om de religie te verbieden en de Nederlandse vijandigheid als gevolg van de Tachtigjarige Oorlog tegen de heerschappij van het katholieke Spanje.
Flores, de Zuidoost-Molukken, en West-Kalimantan zijn belangrijke katholieke gebieden.

Het protestantisme is meestal het resultaat van calvinistische en lutherse missionaire inspanningen tijdens het Nederlandse koloniale tijdperk. Hoewel ze de meest voorkomende tak zijn, is er een groot aantal andere denominaties elders in het land.
Ambon en omstreken, Sumba, Tana Toraja, Minahasa en de Bataklanden zijn bolwerken van de protestantse kerken. Missie en zending werden buiten streng islamitische streken als Atjeh, Minangkabau, Banten of Jambi gehouden.

De koloniale overheid trad wel regulerend op. Kerkelijke benoemingen behoefden goedkeuring van het civiele gezag, onder andere om de onderlinge rivaliteit van de christelijke kerkgenootschappen in toom te houden en zodoende ‘dubbele zending te voorkomen’. Het meest sprekende voorbeeld is Irian Jaya, waarvan het zuiden aan de katholieke missie toeviel en het noorden aan de protestantse kerkgenootschappen. Ook in andere delen van Indonesië vindt men dit patroon terug.

R.K. kerk in Surabaya

Christenen op Java

Banten, de meest westelijke provincie van Java, heeft 3,6% christenen, voornamelijk in Tangerang Regency , Tangerang stad, en Zuid-Tangerang stad.

Jakarta heeft ongeveer 11% christenen, waarvan 2/3 protestant en 1/3  katholiek. Christenen wonen verspreid over Jakarta, met uitzondering van de Duizend Eilanden , die bijna 100% moslim zijn. De meest christelijke wijk, Kelapa Gading, is 35% christelijk vanwege de grote Chinese bevolking.

De provincie West-Java telt ongeveer een miljoen christenen (waarvan driekwart protestant) op een bevolking van 40 miljoen. De christenen zijn geconcentreerd in de steden van Bandung (7%) en Bekasi (10%).

Van de 32 miljoen inwoners van Midden-Java zijn ongeveer 900.000 christenen, waarvan ongeveer 2/3 is protestant. De christenen wonen voornamelijk in Semarang (12%), en Salatiga en Surakarta (meer dan 20%).

De speciale regio Yogyakarta (bevolking 3,5 miljoen) telt ongeveer 7,5% christenen, geconcentreerd in Yogyakarta stad en het naburige Sleman . Van de christenen van Yogyakarta is ongeveer 2/3 katholiek.

Oost-Java ’s bevolking van 37,5 miljoen omvat 900.000 christenen (waarvan 70% protestant). Net als bij de rest van Java, is deze populatie geconcentreerd in de steden, met in Surabaya meer dan 10% christenen, en ongeveer 8% in Mojokerto, Madiun, Kediri, Blitar en Malang.

Protestantse kerk in Semarang
Afbeeldingsresultaat voor gereja protestan jawa

—————–
Protestantse kerk in Malang


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s