Betel / sirih kauwen

Betelpeper of sirih (soms afgekort tot betel) is een plant uit de familie van de peperachtigen en is vooral bekend door het gebruik van het betelkauwen (in Indonesië: het kauwen van de Sirih-Pinang).
De betelolie, die uit de bladeren gehaald kan worden, bevat betel-fenol of chavibetol (3-hydroxy-4-methoxyalkylbenzeen).
In grote delen van Oost en Zuid-Oost Azie komt het gebruik (kauwen) op betelbladeren veel voor. In Indonesie komt het tegenwoordig bijna niet meer voor, maar vroeger was het algemeen gebruikelijk.

Het gebruik van betel gaat het hongergevoel tegen en heeft een licht euforische en opwekkende werking. Bijwerkingen: misselijkheid, buikloop, verhoogde hartslag, irritatie van de slijmvliezen, gebitschade.

Afbeeldingsresultaat voor betel en sirih bereiden

Het bereiden van de betel

  • De noot wordt in kleine brokjes gehakt en ingepakt in een stuk betelblad (niet van de betelpalm, maar van de betelpeper (een klimplant)) en vermengd met wat gebluste kalk, kruidnagel en pruimtabak. Het gecombineerd gebruik met kalk versterkt het effect van de betelnoot, doordat de stof areciline omgezet wordt in de werkzame stof arecaidine. De kalk is, afhankelijk van wat de omgeving te bieden heeft, afkomstig van kalkrotsen, koraal, zeeschelpen of slakkenhuisjes.
Afbeeldingsresultaat voor betel en sirih  java
  • Er ontstaat bij menging een rode pasta, die bij het kauwen het speeksel vuurrood kleurt. Bij chronisch gebruik verkleuren de tanden rood. Na het kauwen worden de dan smakeloos geworden resten uitgespuugd. Dit zorgt voor kleine rode spuugplekken op de grond. Omdat dit een onsmakelijk gezicht is, is het kauwen van betel verboden op sommige openbare plekken
  • Om de bittere smaak te verfijnen wordt, afhankelijk van regio, budget of beschikbaarheid het “betelhapje” nog voorzien van soms wel tientallen andere ingrediënten (honing, vruchten, gemalen noten, pepermunt, salmiak, zoethout en extracten van planten). Vaak claimt de verkoper, dat ook dit de werking zal versterken.

Effect en bijwerkingen

* Effect: Gaat het hongergevoel tegen en heeft een licht euforische en opwekkende werking.

* Bijwerkingen: misselijkheid, buikloop, verhoogde hartslag, irritatie van de slijmvliezen, gebitschade.

De rode mond van een sirih-gebruiker

Image result for sirih kauwen

Een oud javaans sirih stel

Afbeeldingsresultaat voor betel en sirih kauwen

Betelblad in doos gedragen door dienaressen,
Borobudur, midden Java, 9e eeuw a.d.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s