Keraton Paku Alaman

Image result for keraton paku alaman

​ꦦꦏꦸꦄꦭꦩ꧀ꦩꦤ꧀


De huidige Adipati (prins), Paku Alam X, sinds 2016

Image result for keraton paku alaman

Geschiedenis het prinsdom Paku Alaman

Op Java is een keraton het paleis van een sultan of een prins.

Kadipaten (prinsdom) Paku Alaman is een deel van het sultanaat Yogyakarta, dat tussen juni 1812 en maart 1813, tijdens de Engelse overheersing van Nederlands-Indië, werd opgericht als beloning voor de hulp die prins Natakusuma (ook Notokusumo) aan de Britse troepen had verleend in de strijd tegen het in opstand gekomen Yogyakarta.
De positie van Pakoealaman ten opzichte van het sultanaat Yogyakarta was te vergelijken met die van Mangkoenegara in verhouding tot het ‘soenanaat’ Soerakarta (tegenwoordig Surakarta): Pakoealaman werd evenals Mangkoenegara geregeerd door een jongere tak van de regerende familie (in Yogyakarta de familie Hamengkoeboewono, in Soerakarta de Pakoeboewonodynastie), en beide vorstendommen bestonden voornamelijk uit buitengebieden. In tegenstelling tot Mangkoenegara bezat Pakoealaman slechts een symbolisch leger bestaande uit een kleine cavalerie- en infanterieafdeling, voornamelijk bestemd voor ceremoniële- en bewakingstaken. Deze legerafdelingen werden in 1892 opgeheven.

Van 1816 tot 1945 had Pakoe Alaman binnen Nederlands-Indië de status van ‘zelfbesturend’ vorstenland. Na de onafhankelijkheid van Indonesië verkreeg Pakoealaman, eerst zelfstandig en vanaf 1950 als deel van Jogjakarta, de benaming van ‘bijzonder district’ (Daerah Istimewa). De vorst van Pakoealaman werd vicegouverneur van Jogjakarta.

Keraton Paku Alaman

De keraton Paku Alaman is gelegen in de stad Yogyakarta.
Puro (keraton) Paku Alaman, gebouwd in 1813, is een klein paleis in vergelijking met de keraton van Yogyakarta. Dit toont de positie van dit prinsdom dat, hoewel een soevereine staat buiten het Sultanaat van Yogyakarta, een niveau eronder blijft. Dit paleis ligt op het zuiden (nu Jalan Sultan Agung). Voor de keraton is ook een klein veld, Alun-alun Sewandanan.


Foto’s keraton Paku Alaman

Image result for keraton paku alaman
Related image
Image result for keraton paku alaman
Image result for prajurit keraton paku alaman

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s