Keraton Surakarta

ꦑꦫꦡꦺꦴ​ꦟ꧀ꦯꦸꦫꦑꦂꦡ​ꦲꦢꦶꦟꦶꦁꦫꦡ꧀


De huidige (2019) Sultan van Surakarta, Paku Buwono XIII

Afbeeldingsresultaat voor paku buwono xiii

Geschiedenis

Op Java is een keraton het paleis van een sultan of een prins.

Nadat sultan Agung van het sultanaat Mataram (1588–1750) stierf, verwaterde de macht van de sultan binnen het sultanaat Mataram steeds meer. De Vereenigde Oostindische Compagnie maakte hier handig gebruik van om haar greep op het sultanaat te versterken. Op het hoogtepunt van het conflict werd het sultanaat gesplitst in twee rijken. Dit gebeurde op basis van het Verdrag van Giyanti op 13 februari 1755. Een van de twee nieuwe rijken was het sultanaat Jogjakarta. Het andere was het soenanaat Surakarta.

De Keraton Surakarta Hadiningrat is het officiële paleis van de sultan van Surakarta. Dit paleis werd gesticht door Susuhunan Pakubuwana II in 1744 als vervanging voor het paleis in Kartasura dat in puin lag vanwege de opschudding in 1743 in Geger Pecinan.

Afbeeldingsresultaat voor keraton surakarta

Architectuur

Een van de architecten van de keraton is Prins Mangkubumi (later Sultan Hamengkubuwana I van Yoogyakarta), die ook de hoofdarchitect van de keraton van Yogyakartas was. Het is daarom niet verwonderlijk dat het ruimtelijke patroon van de twee paleizen (Yogyakarta en Surakarta) veel gemeen heeft. Het Surakarta-paleis, zoals vandaag te zien, werd niet gelijktijdig gebouwd in 1744-1745, maar werd in fasen gebouwd door het ruimtelijke patroon te behouden dat hetzelfde bleef als het begin. De laatste grootschalige bouw en restauratie werd uitgevoerd door Susuhunan Pakubuwana X die van 1893-1939 regeerde. Een groot deel van de keraton is geverfd  in wit en blauw met een mix van Javaanse-Europese stijlarchitectuur.

Afbeeldingsresultaat voor keraton surakarta

Het paleiscomplex is omgeven door baluwarti, een verdedigingsmuur van ongeveer drie tot vijf meter hoog en ongeveer een meter dik zonder brug. Deze muur omsluit een gebied met een rechthoekige vorm. Het gebied is ongeveer vijfhonderd meter breed en ongeveer zevenhonderd meter lang. Het paleiscomplex dat zich binnen de muur bevindt, loopt van Kamandungan Lor / Noord tot Kamandungan Kidul / Zuid.

Huidige staat

Sultan Paku Buwono XIII bewoont de keraton. Anders dan de sultan van Yogyakarta heeft de sultan van Surakarta geen officiele functie.

De Abdi Dalem

Bij de keraton werken honderden paleisbedienden, Abdi Dalem genaamd. Ze zijn te herkennen aan hun traditionele kledij.
Er zijn 2 soorten Abdi Dalem: de Abdi Dalem Kaprajan en Abdi Dalem Punakawan.
Abdi Dalem Kaprajan heeft een hogere graad in vergelijking met Abdi Dalem Punakawan. Het aantal Abdi Dalem Kaprajan is echter niet meer dan dat van Abdi Dalem Punakawan. Hun taken zijn echter hetzelfde.
De Abdi Dalem Kaprajan krijgt geen salaris, omdat hij al een pensioen heeft, terwijl Abdi Dalem Punakawan wel een salaris ontvangt, hoewel het bedrag klein is.

Abdi Dalem

Afbeeldingsresultaat voor abdi dalem keraton surakarta

Panggung Sanggabuwana

Deze toren, die op terrein van de keraton staat, werd gebouwd door Sri Susuhunan (sultan) Paku Buwono (PB) III van het sultanaat Surakarta in 1782 AD.
De toren werd gebruikt door de Susuhunan om te mediteren en Nyai Rara Kidul, de heerseres van de zuidkust, te ontmoeten. Behalve een plaats voor meditatie, fungeert de Sanggabuwana toren ook als een verdedigingstoren, om de situatie rond het paleis te beheersen.

Related image

Grebeg Maulud

Grebeg Maulud is een traditionele ceremonie gehouden door de Keratons van Surakarta en Yogyakarta, ter herdenking van de geboorte van de boodschapper van de islam, Mohammed. Deze ceremonie werd voor het eerst gehouden tijdens het bewind van de Demak-dynastie in de 15e eeuw. De ceremonie begint met gebeden in de grote moskeeën, vervolgens is er een parade en een carnaval.
Er worden kegelvormige “Gunungan” (bergen) gewassen zoals groenten, fruit en traditionele gerechten, de keraton uitgedragen, begeleid door traditionele soldaten, geschreeuw en geweervuur. Later worden deze Gunungan verdeeld onder het volk.
In Indonesië worden Grebeg-ceremonies gehouden in twee steden, Yogyakarta en Surakarta, die nog steeds een keraton en een sultan hebben.

Bronnen

* Keraton Surakarta (bah. ind.): https://id.wikipedia.org/wiki/Keraton_Surakarta_Hadiningrat
* Keraton Surakarta (engels): https://www.joglosemar.co.id/surakarta.html


Foto’s keraton Surakarta
Image result for keraton surakarta
Image result for keraton surakarta
Image result for keraton surakarta
Related image
Related image


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s